Ciobanul care merge pentru patru ani la închisoare pentru că a primit ilegal subvenții pentru 336 de oi

0
Publicat:

Un cioban care a cerut subvenții de la APIA Alba pentru sute de oi pe care nu le deținea în realitate a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare.

Ciobanul a primit peste 4 ani de detenție FOTP Pixabay
Ciobanul a primit peste 4 ani de detenție FOTP Pixabay

Bărbatul (Vasile C.) a depus, în campania aferentă anului 2019, la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Alba o cerere unică de plată folosind date false.

Acesta a declarat în mod nereal faptul că deține în exploatația agricolă 402 ovine și a solicitat subvenții pentru 390 de ovine, menționând faptul că datele înscrise sunt reale, complete, corecte și valabile. Rezultatul a fost obținerea pe nedrept de fonduri în sumă de 8.735 de lei ce au ca sursă de finanțare bugetul de stat.

Un martor le-a relatat anchetatorilor că, în contul unei datorii ce o avea față de el, în toamna anului 2017, bărbatul i-a spus că nu are bani să-i restituie împrumutul, dar i-a propus o înțelegere, respectiv un schimb cu oile pe care le deținea. În urma acestei înțelegeri, martorul urma să intre în proprietatea a 336 de oi.

„Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la data de 19.09.2017, prin care Vasile C. i-a vândut martorului 336 de oi, pentru care a fost plătită o diferență de bani în sumă de 3.800 de euro. Ulterior datei de 19.09.2017, cele 336 de oi au rămas în continuare în grija acestuia. În aprilie 2018, revenind în țară, proprietarul real al oilor i-a spus că urmează să ajungă în zonă un cetățean turc care cumpără oi, iar la câteva zile i-a vândut noului cumpărător cele 336 de oi, fără a încheia vreun act. Ulterior, în luna mai 2018, ovinele au fost ridicate de către cetățeanul turc”, se precizează în dosar.

Ciobanul s-a folosit apoi de această situație pentru a solicita în continuare bani de la APIA în contul subvenției. Fermierul nu a dorit să dea nicio declarație anchetatorilor și nici magistraților și nici nu a recunoscut săvârșirea faptei. Bărbatul este recidivist, fiind condamnat în martie 2019 la 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare.

Acest lucru i-a atras automat condamnarea la o pedeapsă cu executare, care include și pedeapsa anterioară. Prin sentința din 4 aprilie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat, definitv, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite