Cea mai bună ofertă pentru concentratul de cupru de Apuseni, făcută de elvețienii de la Glencore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai profitabilă companie minieră de stat din România, Cupru Min SA Abrud din județul Alba, aflată în subordinea Ministerului Economiei, este foarte aproape de a schimba partenerul de afaceri internațional.

Cariera exploatării miniere din Munții Apuseni FOTO Adevărul
Cariera exploatării miniere din Munții Apuseni FOTO Adevărul

În cadrul licitației organizate pentru vânzarea concentratului de cupru pe parcursul anului 2023, cel mai bun preț a fost înaintat de compania elvețiană Glencore PLC, cel mai mare operator de tranzacții (trader - engl.) de materii prime din lume.

În ultimii doi ani, partenerul de afaceri al companiei miniere din Munții Apuseni a fost Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore. Cupru Min va vinde o cantitate de 42.000 de concentrat de cupru, contractul urmând să aibă o valabilitate de 12 luni.

Compania Cupru Min SA a avut în 2022 venituri totale în sumă de 413.068.000 de lei și cheltuieli totale în sumă de 394.276.000 de lei. Rezultatul profitului brut a fost în sumă de 18.792.000 de lei. Guvernul a aprobat anul trecut un memorandum astfel încât compania din Alba să poată folosi jumătate din profitul net, respectiv 43 de milioane de lei, pentru investiții în dezvoltare și în protecția mediului.

Unul dintre cele mai importante proiecte prevăzute în plan este creşterea capacităţii de depozitare a iazului de decantare Valea Şesii, astfel încât să fie asigurată depozitarea sterilului de flotaţie pentru respectarea normelor de mediu.

Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român. Societatea a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie.

Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. Societatea din Alba este principalul angajator din zona Munților Apuseni, având circa 600 de salariați.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite