Profit-record la zăcământul de cupru din Apuseni. Licitație internațională pentru producția din 2023
0Companiile de stat din Alba au avut în ultimul an și jumătate evoluții contradictorii. Dacă exploatarea minieră Cupru Min SA din Abrud a bătut recordul la profit, fabricile de armament din Cugir au fost la limita supraviețuirii.
Cupru Min SA, companie minieră din Abrud, Alba, aflată în subordinea Ministerului Economiei, continuă și în 2022 performanța economică record din 2021. Societatea care exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din România a avut în primele șase luni din 2022 un profit de circa 35 de milioane de lei (7 milioane de euro), sumă raportată la o cifră de afaceri de 222 de milioane de lei.
Cifrele sunt duble față de perioada similară a anului 2021, când, la mijlocul anului, a existat un profit de 14 milioane de lei (3 milioane de euro) și o cifră de afaceri în valoare de 116 milioane de lei. La sfârșitul anului trecut, profitul a fost unul record: 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro), cu o evoluție fulminantă față de anul anterior (6,9 milioane de lei).
Recent, exploatarea minieră a lansat o nouă licitație internațională pentru vânzarea concentratului de cupru ce va fi exploatat în anul 2023.
În 2021 și 2022, concentratul de cupru a fost vândut prin intermediul companiei Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Producţia exploatării miniere din Apuseni este transportată până în Portul Constanţa, de unde ajunge în China.
Cantitatea care se va vinde în 2023 este de 50.000 de tone. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 16 decembrie 2022, ora 14.00, la sediul societăţii din orașul Abrud. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. În prezent, prețul tonei de cupru pe bursa de la Londra este de aproximativ 8.300 de dolari, valoare care asigură companiei din Alba un an cu performanțe economice similare celor din 2021.
Profit și pierdere la fabricile de armament
La celelalte două companii din Alba, rezultatele financiare disponibile sunt doar cele din 2021. Astfel Uzina Mecanică SA Cugir a avut anul trecut o cifră de afaceri de 81,7 milioane de lei și un profit de 1,5 milioane de lei. La Uzina Mecanică lucrează 900 de oameni și produce muniție de tip NATO, mitraliere de calibru mare, pistoale Parrabellum - semiautomate și pistoale mitralieră.
Cealaltă fabrică de armament, Fabrica de Arme SA Cugir a lucrat în 2021 în pierdere. Raportat la o cifră de afaceri de 66 de milioane de lei, pierderea înregistrată a fost de 1,1 milioane de lei. La Fabrica de Arme lucrează 850 de angajați, care produc arme de infanterie, arme pentru piața civilă (de vânătoare) care sunt exportate în SUA și mitraliere.
Ambele societăți „așteaptă” de mai mulți ani contracte pentru Armata Română, însă capacitățile de producție nemodernizate nu au oferit posibilitatea producerii unor tipuri de armament performante.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în primăvara acestui an că fabricile de stat din Cugir nu și-au onorat un contract pentru 1.000 de pistoale comandate acum 2 ani, pe când era ministru al Apărării și că acestea au nevoie de retehnologizare.