Cascada Pişoaia şi Dealul cu melci, două frumuseţi spectaculoase din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascada Pişoaia şi Dealul cu Melci sunt două rezervaţii aflate pe teritoriul administrativ al comunei Vidra, în Munţii Apuseni, foarte aproape una de cealaltă. În ultimii ani au devenit atracţii turistice căutate mai ales în sezonul cald. Avantajul este şi accesul foarte facil pentru vizitare.

Cascada Pişoaia, cunoscută şi sub numele de Cascada Miresii, este rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Rezervaţia peisagistică Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zona.

Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele. Aflată într-un peisaj captivant, la aproximativ 500 de metri de la şosea, Cascada Vălul Miresii, cum mai este cunoscută, oferă un ”spectacol” răcoritor şi privelişti liniştitoare, care cu siguranţă vă vor impresiona, mai ales dacă sunteţi sensibili la frumuseţea creată de Dumnezeu.

image

Cascada Pişoaia este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Rezervaţia peisagistică se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zonei.

image

Cascada este spectaculoasă şi iarna

Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele. Cascada Pişoaia se află în comuna Vidra, sat Nemeăi, pe Arieşul Mic, la confluenţă cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoieşti - Avram Iancu. Se află în versantul drept al Arieşului Mic, vis-a-vis de Dealul cu Melci, o altă rezervaţie, paleontologică, care atrage prin aspectul său ciudat. Este vorba despre o puzderie de formaţiuni sub formă de melci, încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani. Peste 30 de specii de moluşte şi-au lăsat aici amprenta pe o suprafaţă de 4,30 ha, alcătuind acest recif senonian, bizar în ochii oricărui călător.

image

Dealul cu melci s-a format în milioane de ani

Rezervaţia Dealul cu melci este un unicat geologic, fiind, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase puncte fosilifere din Transilvania. Dealul cu melci, din punct de vedere geologic, reprezintă un conglomerat de gresii şi marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluşte. Gasteropodul dominant în aceste straturi de gresii fosilifere este „Acteonella giganteea”, o scoică cu cochilie în forma de melc. Zona a fost declarată rezervaţie naturală datorită valorii sale ştiinţifice reprezentată de sedimentele Cretacicului superior, formate în fundul stâncos al unei mări. Din cauza presiunii şi a acţiunii timpului, în milioane de ani, bancuri imense de melci s-au pietrificat, rezultând rezervaţia din prezent.

image

Cu uşurinţă se pot observa formele şi mărimile diferite de melci cimentaţi în stâncă, în straturi ce variază între 8 şi 10 m grosime. Rezervaţia se întinde pe 0,67 hectare, iar aria protejată ştiinţifică ajunge la 4,30 hectare. Rezervaţia paleontologică Dealul cu melci este situată la o altitudine de 650 m, în judeţul Alba, comuna Vidra — sat Nemeşi — pe stânga văii Arieşului Mic — la 15 kilometri de oraşul Câmpeni şi aproximativ 2 kilometri de centrul comunei Vidra.

Cum ajungi la Vidra: Din Turda pe DN75, din Alba Iulia pe DN74, din Deva pe DN76, apoi pe DN75, din Albac pe DN75 spre Vadu Moţilor – baraj Mihoieşti spre comuna Avram Iancu pe DJ 762 până în Vidra. Accesul spre cascadă şi Dealul cu melci este semnalizat la marginea drumului judeţean. În zonă există mai multe pensiuni unde se poate obţine cazare la preţuri avantajoase. Ultima pensiune a fost inaugurată în 2015, se află în imediata apropiere a celor două obiective turistice şi a preluat denumirea ”Dealul cu melci”.

Citiţi şi:

Ştirile anilor '20: interlopi fioroşi, împuşcături şi atentate într-un oraş mic de provincie

Cronici sportive din perioada interbelică: când arbitrii erau părtinitori

Blestemul aurului din Apuseni. Prigoana comuniştilor împotriva celor care nu au predat la stat metalul preţios

Muzeul viu din Apuseni: case construite ca acum mii de ani, dar pregătite pentru turiştii viitorului

Curaj şi abnegaţie la 1915. Cum şi-a pus capăt zilelor o dactilografă din Blaj ca să-i scape pe 100 de români de temniţă

Invenţii bizare care au fost abandonate: izolatorul, costumul de baie din lemn, maşina cu grătar

Cum a cultivat Regele Carol I profilul lui Mihai Viteazul. Culisele legăturii dintre Casa Regală a României şi Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite