Bilanţul migraţiei politice din Alba: PSD a racolat peste 40 de aleşi locali. Cinci primari au plecat de la PNL şi PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Alba, aproximativ 80 de aleşi locali şi-au schimbat opţiunea politică în ultimele 45 de zile, prin adeziunea la alte partide sau declararea ca independenţi. Beneficiarul principal al migrărilor este PSD, care a atras peste 40 de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni.

Astfel, în această perioadă cinci primari au trecut de la PNL şi PDL la PSD. Au ales să continue de partea social-democraţilor primarii din Cîmpeni – Călin Andreş (ales pe listele PNL), Arieşeni – Vasile Jurj (PNL), Râmeţ – Vasile Raica (PDL), Ponor – Vasile Stan (PDL), Vinţu de Jos – Gheorghe Vlad (PNL). După această reconfigurare minoră, ACL Alba continuă să deţină un număr de 62 de primari, în timp ce PSD a ajuns de la 10 la 15 primari. Un singur primar face excepţie de la cele două grupuri politice, cel din Rimetea, care ste membru UDMR. La Consiliul Judeţean Alba se remarcă dispariţia PPDD. Un consilier judeţean a trecut la PMP, iar doi s-au declarat independenţi. PMP a mai obţinut în Alba adeziunea a doi consilieri locali.

De asemenea, doi consilieri judeţeni au părăsit PDL pentru a se înscrie la PSD: Cornel Filipescu şi Gabriel Cîra. Aceste schimbări nu aduc un avantaj important de voturi pentru PSD în Consiliul Judeţean Alba, partid care are acum opt aleşi. În schimb ACL rămâne cu majoritate, respectiv 21 consilieri judeţeni, 12 din PDL şi 6 din PNL, cărora li se alătură vicepreşedinţii Florin Roman (PNL) şi Alin Cucui (PDL) şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel (PDL). Este o majoritate absolută care va putea rece toate proiectele de hotărâre. PSD a mai ”racolat” 37 de consilieri locali şi un viceprimar din 23 de localităţi. Dintre aceştia, se remarcă un ales din Consiliul local Alba Iulia şi trei din Consiliul local Cîmpeni. PDL a primit în rândurile sale cinci consilieri locali şi trei viceprimari, în comunele Întregalde, Roşia de Secaş şi Şibot. În total, 17 consilieri locali au trecut la PSD de la PNL şi PDL, 11 de la PPDD şi restul de la PNŢCD, UNPR sau UER. PNL Alba a “cules” cinci consilieri locali, unul dintre ei viceprimar la Ponor. Aceştia sunt de la PPDD şi PC.

”Ei au venit fără să facem noi vreo presiune sau să le promitem ceva. Nu am mers deloc, în judeţ, după aleşi locali. Cei de la PSD au fost la absolut toţi primarii noştri. Le-au promis bani, pe alţii i-au şantajat cu nu ştiu ce consilieri de la poştă, ameninţări. La noi au venit fără premiu”, a spus Marius Haţegan, secretarul general al PDL Alba. Reprezentanţii PSD resping aceste acuzaţii şi susţin că toţi cei care au venit în partid au făcut-o pentru că au fost aleşi pe listele USL şi doresc să continue proiectele acestei alianţe. O situaţie neclară o au cei aproximativ 10 consilieri locali care au decis să treacă la Partidul Liberal Reformator, care nu există, încă, oficial.

PSD mai racolează un primar şi mai mulţi consilieri în Alba. Partidul încearcă să salveze funcţia de viceprimar la Cîmpeni

Trei primari şi mai mulţi consilieri PNL şi PDL din Alba au trecut la PSD

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite