Aşezare veche de 7000 de ani, descoperită în Alba pe traseul autostrăzii Sebeş - Turda

0
0

Un sat vechi de aproximativ 7.000 de ani a fost descoperit de arheologi în zona localităţii Limba din judeţul Alba, pe traseul lotului 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda. Cercetările au fost demarate în februarie şi vor fi finalizate în luna iulie.

Activităţile de cercetarea sunt coorodnate de reprezenţaii Muzeului ”Ioan Raica” din Sebeş. Până în prezent au fost descoperite urme ale unui sat vechi de circa 7000 de ani, cu locuinţe de suprafaţa, locuinţe adincite şi o serie de anexe gospodăreşti.

Descoperirile fac parte din perioada neoliticului timpuriu, respectiv cultura ”Vinca”. Arheologii ştiua despre existenţa sitului, în condiţiile în care în trecut au mai existat campanii de cercetare a acestei zone. Specialiştii includ aşezarea de la Limba  în categoria siturilor ”cheie” pentru rezolvarea complexelor probleme ale neoliticului timpuriu şi dezvoltat din bazinul mijlociu al Mureşului.

Inventarul special descoperit de arheologi este foarte bogat (idoli, ceramică pictată, obiecte din corn, piatră şi obsidian). Aceste obiecte care vor spori colecţia muzeului din Sebeş şi vor face obiectul unei expoziţii speciale după finalizarea activităţilor de restaurare.

image

Obiecte descopeerite în timpul cercetării arheologice. Foto: facebook/Adrian Bogdan

Echipa care investigheaza situl este formată din şase arheologi de la Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Judeţean de Istorie Baia Mare şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Finalizarea cercetării arheologice este programată pentru luna iulie 2016.

   

image

    

image
Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite