Artefactul spectaculos din marmură, cu culori păstrate de aproape 2000 de ani. Se găseşte la Muzeul Unirii din Alba Iulia
0O piesă unică ce îl reprezintă pe zeul Marte este deţinută în colecţiile Muzeului Unirii din Alba Iulia. Este vorba despre un relief votiv figurativ unic pentru teritoriul Daciei Romane, datat în prima jumătate a secolului al III-lea.
Piesa poate fi văzută pe durata lunii iulie 2017, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, într-o miniexpoziţie dedicată acesteia.
Artefactul din marmură este o piesă spectaculoasă şi din punct de vedere artistic, cu detalii foarte bine reliefate şi cu culori păstrate de aproape două mii de ani, respectiv cu urme de roşu, galben şi de negru. Relieful votiv a fost descoperit în 2011 cu ocazia lucrărilor de reabilitare a infrastructurii din Cetatea Alba Carolina alături de o statuetă ce o reprezintă pe Nemesis şi de un altar votiv, piese ce reprezintă ”tezaurul sculptural şi epigrafic de la Apulum”.
”Şansa a făcut să fie descoperite câteva piese absolut excepţionale, atât pentru epigrafia Daciei Romane, cât şi pentru arta provincială cunoscută până acum. Piesa face parte din seria de obiecte descoperite în 2011 şi este excepţională la fel ca şi celelalte din mai multe puncte de vedere”, susţine muzeograful Radu Ciobanu. În opinia acestuia este vorba de un relief votiv figurativ în care lipseşte practic dedicaţia explicit menţionată. De regulă, inscripţia votivă începe cu numele divinităţii aflat în cazul dativ. În cazul de faţă, dedicaţia propriu-zisă este sugerată printr-o imagine şi nu menţionată explicit în text.
Zeul este reprezentat în picioare, sugerând limpede momentul iniţial al deplasării corpului de pe un picior pe altul. Zeul ţine în mâna dreaptă o lance cu vârf supradimensionat, iar la picioare un scut. Părul este colorat cu galben iar ochii sunt extrem de clar conturaţi cu negru, accentuând o veritabilă notă de expresionism. Pe cap are un coif
de tip italic peste care se distinge botul stilizat uşor supradimensionat al unui cap de leu. Torsul este protejat de o platoşă fixă, de paradă. Fundalul este colorat în roşu cu accente de albastru ultramari, braţele şi picioarele până la nivelul încălţărilor sunt în brun închis, iar mantia şi detaliile scutului sau ale lancei sunt colorate cu roşu. În jurul gâtului poartă un colan colorat cu negru.
”În textul votiv apare o menţiune care este absolut singulară pentru epigrafia Daciei şi anume faptul că personajul care consacră piesa, pe nume Aurelius Martianus, era «Secunda Rudis». Era de fapt un antrenor de gladiatori. Rudisul din inscripţie face referire la o sabie de lemn cu care se antrenau gladiatorii şi nu numai. Numele personajului iarăşi este interesant. Îl cheamă Aurelius Martianus, cognomele derivă din numele zeului reprezentat aici”, precizează muzeograful din Alba Iulia.
Dedicantul a fost un instructor al gladiatorilor, posibil prezent la Apulum pentru antrenarea legionarilor. Potrivit inscripţiei, acesta avea ”Secunda Rudis”, adică a doua sabie de lemn, ceea ce înseamnă că beneficiarul a promovat din gladiator în instructor militar. ”Multe dintre piese erau colorate în ideea de a completa practic opera de artă. La piesa de faţă, culoarea aduce un element absolut surprinzător. Practic este vorba de pletele zeului colorate cu galben. În jurul gâtului poartă un colan care era colorat cu negru. Detaliile astea fac să îndrepte analiza iconografică a piesei de faţă către o divinitate a războiului, cum era Marte, dar aparţinând zonei germanice sau celtice. Iată cum prin culoare, piesa aceasta este personalizată”, mai spune istoricul.
Acesta este singura piesă figurativă care îl reprezintă pe Marte descoperită la Apulum, iar pentru Dacia, unica piesă colorată care îl reprezintă pe acest zeu. Placa de marmură a fost găsită în urmă cu şase ani alături de alte vestigii în spaţiul dintre Catedrala Romano-Catolică şi Catedrala Ortodoxă, în cadrul lucrărilor de reabilitare a zonei interioare a Centrului Istoric Alba Iulia. Apulum a fost cea mai mare aşezare urbană din Dacia Romană şi sediul Legiunii XIII Gemina, în care erau încartiruiţi în jur de 5.600 de soldaţi.