A treia zi de proteste antisistem la Alba Iulia. S-a ieşit în stradă şi la Cugir, Blaj şi Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele continuă vineri, 6 noiembrie, la Alba Iulia, în semn de solidaritate cu mişcările din alte oraşe. Ca şi până acum, chemarea a fost lansată pe pe facebook pentru ora 19.00, iar locul de întâlnire este tot Piaţa IC Brătianu, în faţa sediului Prefecturii Alba. Miercuri şi joi au ieşti în stradă la Alba Iulia peste 1.500 de persoane.

UPDATE 

În faţa sediului Prefecturii din Alba Iulia s-au adunat aproximativ 100 de persoane. Mesajele manifestanţilor: „Singura soluţie, o nouă revoluţie”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Nu vă mai vrem pe niciunul”, „Vrem sistem de sănătate din oraşe şi la sate”, „Uniţi, salvăm toată România”.

Traseul marşului este acelaşi cu cel de joi seara: Prefectură – strada Ardealului – Calea Moţilor – Bulevardul Revoluţiei – Bulevardul Transilvaniei. Numărul participanţilor creşte pe parcursul marşului de pe străzile oraşului. În jurul orei 20.00, erau aproximativ 150 de protestatari.

La urcarea pe Calea Moţilor s-a produs şi un mic incident. Din relatarea celor de la faţa locului, şoferul unui bolid de lux ar fi încercat să depăşească oamenii aflaţi în coloană, însă nu ar fi fost loc suficient, astfel încât unul dintre poliţiştii care se afla la faţa locului a intervenit pentru a permite trecerea manifestanţilor în siguranţă.

Proteste şi la Cugir şi Blaj

Şi la Cugir s-au strâns oameni în stradă, vineri seara. Protestul a adunat, în jurul orei 19.30, aproximativ 150 de persoane, în faţa Catedralei din oraş şi au plecat în marş, pe Bulevardul Al. Sahia – Victoriei – Primărie – Troiţa Eroilor, loc în care vor fi depuse lumânări în memoria victimelor din Clubul „Colectiv”. Şi la Blaj erau, după ora 19.00, câteva persoane care manifestau în centrul oraşului.

image

Tineri din Alba Iulia au anunţat că vineri, 6 noiembrie, vor mărşălui din nou pe străzile oraşului începând de la ora 19.00. Punctul de întâlnire este Piaţa IC Brătianu, în faţa sediului Prefecturii, se arată pe pagina de facebook dedicată acestui eveniment.

Anunţul făcut pe facebook de către organizatori:

”Traseul care se va urma:

Prefectură - Centru - urcăm pe Moţilor - ne îndreptăm către Stadion - Mercur - Piaţă - Bulevard (Transilvania). Dăm o tură până în celălalt capăt şi revenim. Acesta este traseul, nu ne abatem de la el, nu mai vrem alte neplăceri.

Fiţi civilizaţi şi disciplinaţi fără alte acte de violenţă cum a fost aseară, un limbaj cât de cât decent deoarece este vorba de bunul simt şi respectul oferit faţă celor din jur, au fost şi copii de vârste mici şi vor fi, nu trebuie să audă tâmpenii nimeni din partea noastră! Cei care sunt răuvoitori nu îi băgaţi în seamă, nu participaţi la actele lor. Dacă vedeţi ceva în neregulă din partea lor va rog vorbiţi cu personalul din cadrul Poliţiei şi Jandarmeriei. Poliţia şi Jandarmeria încearcă tot posibilul să îşi facă datoria şi obligaţia faţă de noi, le mulţumim şi înţelegem că nu va este uşor!

image

Cei care au posibilitatea să scoată la imprimantă sloganuri din ceea ce să discutat va rog ajutaţi să împărţim la cât mai multă lume. Aseară a fost super ok, s-a respectat majoritatea din ceea ce s-a discutat pe event, Poliţia şi Jandarmeria au fost respectuoşi cu mult peste ce era aşteptat şi datorită organizării a fost posibilitatea să le uşuram şi lor stresul şi munca. Vă mulţumesc tuturor care aţi venit se putea şi mai mult sunt peste 65.000 de locuitori în oraş dar trebuie să ne mulţumim cu cei care îşi dau interesul şi care ar fi venit dar nu au avut posibilitatea, am văzut femei gravide gravide ieşind pe balcon şi dârdăind de frig ne-au susţinut cum au putut mai bine, din partea noastră au tot respectul!”

Marţi şi miercuri au ieşit în stradă aproximativ 1.500 de persoane, majoritatea tineri. Au scandat lozinci împotriva clasei politice. Protestele a început la ora 19.00 şi au durat aproape trei ore. Tinerii au intonat Imnul Naţional şi au strigat ”Hoţii”; ”Securişti vechi şi noi, s-a sfârşit cu voi”; ”Demisia!”. Pe pancarte au scris: ”Corupţia ucide”; ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”; ”Nu aveţi coloană decât oficială”.

Protest în faţa Primăriei Roşia Montană

O manifestare de protest este anunţată şi la Roşia Montană, în organizarea activistului Tică Darie, unul dintre opozanţii celebri ai proiectului RMGC. ”La ora 15:00 toţi cei care dorim o schimbare pozitivă în Roşia Montană ne vom adună în faţă la primărie pentru a cere asta! Cu toţii ştim şi vedem în ce situaţie gravă a ajuns comună Roşia Montană, vedem cum autorităţile locale nu iau decizii pentru comunitate, nu vin cu proiecte pentru oameni, nu au iniţiativa, nu îşi asumă responsabilităţi, şi nici nu susţin activităţi educaţionale sau alte mici iniţiative.

protest rosia

Fiecare să se gândească bine ce îşi doreşte să se schimbe în bine în localitate, ce ar fi bine pentru noi care trăim aici, să-şi noteze pe o hârtie, iar la adunare să centralizăm toate revendicările şi să le strigăm, înmânăm autorităţilor locale. Haideţi că se poate, nu putem stă indiferenţi la ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă avem ambiţie şi suntem uniţi putem schimbă în bine localitatea noastră în care trăim. Schimbarea necesită implicare şi răbdare. Anunati copiii, fraţii, prietenii, rudele şi să ne vedem cu bine Vineri la ora 15:00 în faţă primăriei comunei Roşia Montană”, a scris activistul pe facebook.

Solicitările protestatarilor din Roşia Montană:

1. Deblocarea urgentă a situaţiei economice a Roşiei Montane;

2. Vrem să susţineţi mici iniţiative economice şi educaţionale în Roşia Montană;

3. Susţinerea şi consolidarea bugetului local din proiecte economice viabile şi durabile, nu doar din taxe şi impozite locale ale cetăţenilor;

4. Vrem un club cultural pentru copiii şi tineriii din Roşia Montană, un spaţiu deschis zilnic pentru ei, fără alcool şi ţigări;

5. DNA să cerceteze Afacerea Roşia Montană, fiind vizibile şi de pe Marte corupţia din acest caz;

6. Interzicerea cianurii în minerit, căci altfel nicio comunitate nu va fi vreodată în siguranţă;

7. Crearea de locuri de muncă sustenabile pentru tinerii din Roşia Montană;

8. Confiscarea averilor dobândite ilicit de către funcţionarii statului;

9. Vrem să luaţi atitudine în legătura cu toate casele Monument Istoric care se află în paragină şi aparţin companiei RMGC şi Primăriei Roşia Montană;

10. Vă somăm să renunţaţi urgent la faptele de corupţie din cadrul primăriei Roşia Montană;

11. Identificarea, cercetarea şi tragerea la răspundere a celor care au distrus comuna Roşia Montană;

12. Declararea de urgenţă prin PUG a Comunei Roşia Montană ca Zonă Turistică;

13. Asumarea politicienilor a unui alt mod de a face politică în raport cu interesele cetăţenilor (schimbarea statutului de BARON al poporului cu acela de SLUJITOR al cetăţeanului);

14. Vrem o primărie fără chirie la companie (RMGC);

15. Refacerea infrastructurii comunei Roşia Montană prin proiecte europene; 

16. Vrem să propuneţi o consultare publică, pe bune, pentru a vedea cu adevărat ce îşi doresc localnicii şi pentru a găsi soluţii împreună pentru dezvoltarea Roşiei Montane;

17. Clarificarea problemelor legate de proprietăţile confiscate abuziv de regimul comunist;

18. Sterilizarea şi microciparea câinilor comunitari din Roşia Montană;

19. Rezolvarea problemelor ecologice din comuna Roşia Montană;

20. Dacă toate aceste revendicări de bun simţ de mai sus nu vor fi soluţionate, cerem tuturor celor responsabili să demisioneze recunoscându-şi incapacitatea de a conduce o comunitate.

A doua zi de proteste antisistem la Alba Iulia. Sute de oameni au ieşit din nou în stradă

Peste 1.000 de manifestanţi în stradă, la Alba Iulia, împotriva politicienilor şi în memoria morţilor din clubul Colectiv

Cele mai cunoscute cluburi din Alba Iulia, Stage şi Allegria, închise în urma controalelor demarate de Primărie

 

Primăria Alba Iulia verifică localurile din oraş. Un club a fost închis după ce a funcţionat opt ani fără autorizaţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite