A început sezonul de iarnă pe pârtiile din Alba. Se schiază la Arieşeni şi în masivul Şureanu

0
0

Ninsorile din ultima perioadă aduc veşti bune pentru cei care vor să se bucure de sporturile de iarnă. S-a deschis sezonul de schi pe pârtiile din Alba, pe Domeniul Schiabil Şureanu şi la Arieşeni, în Munţii Apuseni. Este cea mai timpurie deschidere de sezon de până acum.

La Şureanu, deşi încă nu toate pârtiile sunt perfecte pentru schi, din cauza viscolului care a spulberat zăpada aşternută, totuşi, începând cu ziua de 2 decembrie, se va schia. La Arieşeni, având în vedere ninsorile şi răcirea vremii din ultimele zile, pârtiile de schi de la Arieşeni sunt deschise şi îşi aşteaptă turiştii.

STAREA PÂRTIILOR din judeţul Alba, pentru perioada 2 – 4 decembrie 2016

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Pârtii funcţionale: 4 (A_3; A_2; C_1; C_3)

Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Instalaţii de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parţial; Orange minimal

Evaluare generală: sosirea rapidă şi fermă a iernii a făcut ca pârtiile de la Şureanu să fie complet acoperite de zăpadă, la final de noiembrie, şi să determine cea mai timpurie deschidere de sezon de până acum, la Şureanu: vineri, 2 decembrie 2016. Deşi încă nu toate pârtiile sunt perfecte pentru schi, din cauza viscolului care a spulberat zăpada aşternută, totuşi, începând cu ziua de 2 decembrie, se va schia la Şureanu. În plus, va ninge tocmai în cursul zilei de vineri. Pentru informaţii adiţionale şi actualizate în timp real, intraţi pe www.schisureanu.ro

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h (fără popasuri). Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate, însă începând de la Şugag prezintă o mulţime de porţiuni cu zăpadă şi gheaţă, suficient de periculoase în cazul în care veţi circula cu o viteză mai mare decât cea recomandată în asemenea condiţii. Starea drumului lacul Oaşa – Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este acoperit în totalitate de zăpadă proaspătă, fiind deszăpezit şi netezit. Prezintă, pe alocuri, porţiuni cu gheaţă şi gropi, dar pot fi abordate de către orice tip de autovehicul. Se recomandă montarea lanţurilor la lacul Oaşa.

image

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: se schiază pe doar câteva dintre cele 8 pârtii de la Şureanu (în mod cert A_3, posibil A_2, C_1 şi C_3). Starea pârtiilor este remarcabil de bună pentru această perioadă timpurie, date fiind ninsorile abundente care au asigurat o bază solidă de omăt pentru pârtii. Există aproximativ 30 cm de strat de zăpadă, prin urmare pârtiile menţionate sunt aproape perfect practicabile. Nu se recomandă zonele de off-piste, întrucât zăpada nu este suficientă. Din cele trei instalaţii de transport pe cablu, funcţionează teleschiul „Curmătura”  şi telescaunul.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Şureanu va ninge vineri, ceea ce va îmbunătăţi considerabil starea pârtiilor. Sâmbătă şi duminică nu va mai ninge, dar se va înregistra o răcire bruscă a vremii. Temperaturile se vor încadra între -12 şi -6 grade Celsius.

image

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri şi plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa. Sfaturi de buzunar:

– dotaţi-vă maşina cu lanţuri pentru roţi şi faceţi o probă de montare acasă.

– nu vă încredeţi excesiv în propria maşină; mai important decât motorul este şoferul.

– evitaţi vitezele mari pe pârtii, dacă nu ştiţi să schiaţi în siguranţă.

– ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor.

Arieşeni (Vârtop)

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 şi Vârtop 2)

Pârtii funcţionale: 2 (Vârtop 1 şi Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Instalaţii de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: având în vedere ninsorile şi răcirea vremii din ultimele zile, starea pârtiilor de schi de la Arieşeni sunt deschise şi îşi aşteaptă turiştii! Deşi zăpada care acoperă pârtiile este artificială, totuşi se poate schia în condiţii foarte bune, remarcabil de bune pentru această perioadă a anului.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min. Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: ninsorile din ultimele zile, vremea rece şi tunurile de zăpadă au asigurat un strat satisfăcător de zăpadă, cu o grosime de apropae 80 cm pe Vârtop 1 şi Vârtop 2. Atenţie, însă, zonele de off-piste sunt încă inaccesibile.

image

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, vineri sunt aşteptate ninsori puternice, care vor îmbunătăţi starea pârtiilor. Sâmbătă şi duminică nu va mai ninge, însă vor scădea semnificativ temperaturile (minim -18, maxim -5 grade Celsius). 

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune. Sfaturi de buzunar:

– evitaţi teribilismul şi vitezele mari pe pârtie;

– nu consumaţi alcool în exces înainte de a schia;

– păstraţi atenţia la pârtia de sănii;

– ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor.

(Informaţii furnizate de Florian-Rareş Tileagă, monitor de schi)

Citiţi şi:

 

Drum comunal din Apuseni, blocat de zăpadă troienită. Un sat cu 100 de locuitori este izolat de oraşul Cîmpeni

 

Ghidul ”Smart City pentru Romania”, lansat de ministrul Comunicaţiilor la Alba Iulia

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite