"Vrăjeli" de malul mării: meduze, căpuşe şi dragoni de mare, pericole imaginare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpuşele, meduzele, văduva neagră şi dragonul de mare au provocat pe rând panică printre turiştii veniţi pe plajele litoralului românesc. Vietăţile, informaţiile confuze şi zvonurile alarmiste au trimis zeci de turişti de urgenţă la spital. Biologii marini explică faptul că aceste vietăţi marine sunt rareori periculoase.

„Dragonul de mare era lipit de piciorul femeii şi abia când am dat să-l smulgem a înţepat. Am sunat la 112 şi a venit o ambulanţă", a povestit Denim Galit, salvamar pe plaja din Eforie. Turiştii sunt nedumeriţi.

Mai citiţi şi:

Constanţa: 17 copii au ajuns la spital după o baie în mare

„Până acum nu am mai auzit de dragonul de mare. Autorităţile trebuiau să facă publice aceste situaţii, să ne anunţe dacă există antidot în caz de înţepătură. Tot autorităţile trebuiau să mediatizeze ce trebuie să facă turiştii imediat după ce sunt înţepaţi", spune Vladimir Gheorghe, un turist din Deva, venit cu familia la Eforie.

Leac pescăresc

În Golful Pescăriei din Constanţa, pescarii nu se tem de înţepătura vietăţilor aduse de apa Mării Negre. „Ne-am păcălit de multe ori şi am pus mâna pe ei, pentru că seamănă foarte mult cu guvizii. Unii am şi călcat pe dragonul de mare, care îşi ţine ţepii întinşi sub apă. Durerea este mai mică decât cea provocată de înţepătura unei albine şi poate fi comparată cu înţepătura într-un cactus. Noi apropiem o ţigară aprinsă de rană şi neutralizăm secreţia", a explicat unul dintre pescari, Dan Popea (38 de ani).

Medicii Spitalului de Urgenţă Constanţa consideră că panica turiştilor este exagerată. „Cazurile întâlnite nu au fost grave. Pacienţii au primit tratament cu hidrocortizon, iar cei mai mulţi nu au necesitat internarea. Totuşi unii, mai mult speriaţi, au vrut să rămână sub supraveghere medicală. Mai expuşi la riscurile unor reacţii alergice sunt cardiacii, persoanele care suferă de alergii sau cele cu o imunitate scăzută. Este bine ca imediat ce au fost înţepaţi, turiştii să încerce să sângereze cât mai mult rana", a declarat dr. Liliana Tuţă, medic în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

Opinia este întărită de colegul său, dr. Florian Stoian: „Ar putea fi afectaţi copiii, vârstnicii şi suferinzii de astm bronşic. Dar, din experienţa noastră, nu s-a întâmplat ca un bolnav să sufere prea mult de pe urma acestor înţepături, care provoacă reacţii mai mult locale, amorţeli".

Dracul de mare, periculos ca o viespe

Biologul Răzvan Popescu-Mirceni, coordonatorul Societăţii de Explorări Oceanografice Oceanic Club, susţine că dragonul de mare - sau dracul de mare, cum îi mai spun pescarii - este la fel de periculos ca o viespe.

„Este răspândit în toată Marea Neagră, atât pe litoralul bulgăresc, cât şi pe cel românesc. Mulţi turişti au călcat pe el, s-au înţepat şi au crezut că de vină ar fi o scoică. Alţii, mai sensibili şi cu alergii sau diferite afecţiuni, au avut nevoie de îngrijiri", a precizat Răzvan Popescu-Mirceni.

„În Vama Veche am văzut aproape 200 de exemplare pe care pescarii îi prinseseră la undiţă. Sunt adulţi, dar şi puiet, iar prezenţa peştelui atât de aproape de mal este influenţată şi de temperatura apei, dar şi de salinitate. Nu sunt periculoşi. În funcţie de curenţii marini şi climă, ne-am putea trezi în anii următori cu alte vieţuitoare la malul mării", a mai spus Popescu-Mirceni.

Dragonul de mare este răspândit în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Preferă apele calde şi trăieşte pe funduri nisipoase. Măsoară cel mult 25 de centimetri, iar lângă înotătoarea dorsală are patru ţepi.

„Peştele are, pe partea dorsală, patru spini orientaţi înainte, care pătrund sub piele. Veninul ţepilor poate afecta sistemul nervos periferic la persoanele mai sensibile - adică poate provoca amorţeli ale membrelor înţepate", a precizat Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa.

Meduza, o întâlnire neplăcută

În fiecare sezon estival, câte un „pericol alarmist" aduce panică în rândul turiştilor. Unii turişti s-au plâns de algele Mării Negre, alţii de meduze. În ultima perioadă s-a manifestat o dezvoltare explozivă a meduzelor, iar în perioada primăvară - vară densităţile foarte mari de moluşte i-au deranjat în special pe pescari. Cercetătorii marini sunt însă fermi: nicio întâlnire cu meduza la malul mării nu este periculoasă.

Contactul direct dintre piele şi meduză este asemănător oricărui contact dintre un peşte neveninos şi piele. „În cazul în care meduza se întoarce pe toate părţile, ea secretă o substanţă urzicătoare şi astfel pielea începe să usture dacă este expusă la soare. Nu produce altfel de probleme", dă asigurări Simion Nicolaev.

Văduva neagră nu e mortală

Văduva neagră a produs panică printre turişti în anii 2003 - 2004, când mai multe persoane au acuzat faptul că au fost înţepate pe plajele sălbatice din Agigea - Eforie. Şi în privinţa „pericolului" acestei vieţuitoare specialiştii aduc precizări liniştitoare.

„Văduva neagră" este cel mai otrăvitor păianjen din România, spun cercetătorii marini, dar tot ei îi liniştesc pe musafirii de la malul mării: este o specie defensivă. În urmă cu câţiva ani era întâlnit doar în Deltă, însă, odată cu încălzirea globală, arealul lui s-a extins şi pe litoral.

„Nu este un păianjen care să atace, ci doar se apără. Sunt foarte rare cazurile în care muşcătura sa este mortală. Veninul ar putea produce probleme vârstnicilor, alergicilor, cardiacilor şi celor care au căderi de calciu", a explicat biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Alergii de la tatuajele cu vopsea henna neagră

Persoanele care aleg să se tatueze temporar cu henna pot suferi alergii din cauza coloranţilor adăugaţi plantei. În unele cazuri se ajunge la spitalizare, avertizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Simptomele apar după câteva zile de la tatuare şi se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrice.

Medicii recomandă ca orice persoană care prezintă o reacţie de iritare să se prezinte imediat la doctor. Ministerul Sănătăţii a
avertizat populaţia încă din 2008 cu privire la posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse după utilizarea tatuajelor cu henna neagră.

Tehnicile de acest gen sunt foarte populare în Europa, mai ales în timpul verii, când turiştii aflaţi în diferite zone turistice  aleg să-şi facă un tatuaj „de vacanţă".

"Ne-am păcălit de multe ori şi am pus mâna pe ei, pentru că seamănă foarte mult cu guvizii. "
Dan Popea
pescar

"Dragonul de mare era lipit de piciorul femeii şi abia când am dat să-l smulgem a înţepat. Am sunat la 112."
Denim Galit
salvamar

"Autorităţile trebuiau să mediatizeze ce trebuie să facă turiştii imediat după ce sunt înţepaţi. "
Vladimir Gheorghe
turist

image
image
image

Cum comentaţi? Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră mai jos!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite