Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila“: „Informațiile despre studiile clinice vor putea fi accesate printr-o platformă online”

0
0
Publicat:

A fost dezvoltată o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România.

Viorel Jinga Foto: Centrul de Inovație și e-Health/Facebook
Viorel Jinga Foto: Centrul de Inovație și e-Health/Facebook

Platforma este dezvoltată de membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate.

Pacienții din România, aparținătorii, comunitatea medicală și publicul larg vor putea accesa informațiile despre studiile clinice în derulare în România, printr-o nouă platformă online, în limba română, care se va dezvolta în acest an. Demersul este inițiat de membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate și face parte din acțiunile asumate prin 'Planul strategic pentru studiile clinice din România' (...) Datele sistemului european de informații privind studiile clinice (CTIS) evidențiază faptul că în prezent sunt în desfășurare 550 de studii în 336 de centre medicale din România, dintr-un total de 8.979 de trialuri derulate în Europa. Țările unde pacienții pot accesa cele mai multe studii clinice sunt Spania, Franța, Germania, Italia”, a declarat dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, în cadrul dezbaterii „Anatomia cercetării medicale. Analiza practicilor românești și internaționale”.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în cadrul căruia au fost analizate practicile românești și internaționale de efectuare a studiilor clinice.

Pentru dezvoltarea platformei privind studiile clinice din România, a arătat dr. Jinga, a fost semnat Memorandum între nouă entități partenere în Hub - Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Alianța Universitară G6-UMF, Asociația Local American Working Group (LAWG), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) și compania Novo Nordisk Farma.

Platformele digitale dedicate studiilor clinice reprezintă un pas natural și necesar pentru modernizarea cercetării medicale. Ele facilitează accesul informat al pacienților, susțin recrutarea eficientă și deschid calea către colaborări naționale și internaționale între mediul universitar, spitale și industrie. În același timp, ele oferă un cadru transparent și educativ, esențial pentru creșterea încrederii publice în știință și pentru formarea noii generații de cercetători”, a arătat dr. Viorel Jinga, potrivit News.ro.

Rectorul UMFST, prof. dr. Leonard Azamfirei, a menționat că e important că în acest moment în România s-a trecut de faza „romantică” a studiilor clinice.

Mă bucur că suntem în acest moment în faza de trecere de la, să-i spun așa, romantismul studiilor clinice, în care lucrurile erau făcute destul de haiducește, la o perioadă în care lucrurile încep să fie reglementate, pentru că puține cred că sunt. Cred eu că sunt domeniile din jurul nostru, medical sau non-medical, care să necesite o reglementare mai strictă, mai riguroasă și mai bine făcută (...) Pe de altă parte, uitându-mă la această componentă de reglementare, cred că știți că a fost o perioadă în care numărul de studii clinice era mai mare în țări în care se presupune că reglementările erau mai puțin stricte (...) Componenta de etică trebuie să fie în așa manieră pusă în față încât nici România și nicio altă țară să nu fie receptorul unor studii clinice, pentru că aici se fac după alte standarde decât în altă parte. Am să vă spun că, se pare, 18% din studiile clinice la nivel mondial se fac în China. Nu emit nicio judecată de valoare. Fiecare poate să înțeleagă în fel și chip această cifră, dar cred că rostul nostru este ca în acest cadru mai larg al eticii cercetării științifice să păstrăm standardul de calitate și să rezistăm tentației de a avea studii cu orice preț”, a afirmat Leonard Azamfirei.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite