VIDEO O companie de medicamente, alături de Gigi Becali în topul discriminatorilor din România în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania farmaceutică Secom a primit cea mai mare amendă pentru campania Urăşte FOTO medicalnet.ro
Compania farmaceutică Secom a primit cea mai mare amendă pentru campania Urăşte FOTO medicalnet.ro

Peste 500 de plângeri au fost înregistrare anul trecut la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dintre care doar puţin peste 100 erau întemeiate, potrivit reprezentanţilor Consiliului. În top se află şi o companie de medicamente, dar şi fostul europarlamentar Gigi Becali. Potrivit raportului CNCD, peste 90% dintre petiţiile înaintate au venit din partea orăşenilor.

Reprezentanţii CNCD au aplicat anul trecut amenzi în valoare de 114.000 de lei în cele 113 cazuri de discriminare, acestea reprezentând 16% din totalul plângerilor primite de Consiliu. Majoritatea dosarelor (52%) au fost respinse fie pentru că nu s-a constatat existenţa faptelor de discriminare, fie nu existau probe care să le demonstreze. În 26 dintre cazurile admise, victimele fuseseră discriminate pe motiv pe etnie, 21 pe criteriu de limbă, iar 18 dintre aceştia fuseseră discriminaţi pe motiv de sărăcie.

Îngrijorător este şi faptul că, faţă de anul 2011, numărul plângerilor de discriminare pe motiv de infestare cu HIV s-a triplat, ca şi cel al discriminării pe motiv de gen şi convingeri.

8.000 de lei, cea mai mare amendă aplicată de CNCD anul trecut

Cea mai mare amendă aplicată anul trecut de Consiliul pentru Combaterea Discriminării a primit-o compania farmaceutică Secom pentru campania „Urăşte!”, demarată pentru a promova un supliment alimentar pentru îmbunătăţirea activităţii cerebrale. „Urăşte Autismul! Iubeşte-ţi băieţelul!”, „Urăşte Alzheimer-ul! Iubeşte-ţi tatăl!” şi „Urăşte epuizarea! Iubeşte-te pe tine!” erau cele trei îndemnuri ale spoturilor publicitare.

Deşi titlurile nu lezau în niciun fel persoanele care sufereau de afecţiuni psihice, spoturile conţineau mesaje precum „Urăşte-ţi băieţelul care a devenit de nestăpânit. Urăşte-ţi băieţelul care niciodată nu vrea să stea locului şi nici nu te ascultă. Uraşte-ţi băieţelul care se enervează din nimic şi se poartă urât cu ceilalţi”, pe care reprezentanţii CNCD le-au considerat umilitoare pentru persoanele cu dizabilităţi sau cele cu afecţiuni psihice, astfel că Secom a fost amendată cu 8.000 de lei.

Şi Gigi Becali a plătit 3.000 de lei pentru ura împotriva arabilor

Mai mult, colegiul director al CNCD s-a autosesizat anul trecut la afirmaţiile lui Gigi Becali despre protestul românilor în sprijinul lui Raed Arafat, considerând că replicile fostului europarlamentar au caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională.

„Am fost scârbit când am văzut că mii de români au ieşit în stradă ca să ia apărarea unui arab împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Chiar dacă ar fi greşit Băsescu, n-ai voie să iei apărarea unui arab! M-am uitat cu scârbă la televizor! Mi-e scârbă de românii care au ieşit în stradă! Arafat să se ducă la el în ţară, la arabi, acolo! Cum să ţin cu un arab împotriva preşedintelui ţării mele? Să nu pună ministru arab în viaţa lor”, a fost declaraţia făcută de fostul europarlamentar care l-a costat 3.000 de lei.

Aceasta nu este singura acuzaţie de discriminare a fostului parlamentar care se află acum după gratii. La sfârşitul lunii aprilie, Curtea Europeană a decis că Steaua adoptă politici de angajare discriminatorii, după ce Becali a afirmat acum trei ani că la acest club nu vor juca niciodată fotbalişti homosexuali.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos: „Trag un semnal către membrii colegiului director că nu ne permitem să patinăm în afara regulilor”

Cu toate acestea, preşedintele CNCD, avertiza, la jumătatea lunii iunie, că există riscul ca instituţia pe care o conduce să se politizeze. Aşa a afirmat la emisiunea Adevărul Live în care a fost de acord să comenteze ultimele scandaluri pe teme de discriminare care au implicat oameni din politica de vârf din România.

Adevărul LIVE, cu preşedintele CNCD, despre ce drepturi au romii şi homosexualii în România

Consiliul pe care îl conduc riscă să îşi piardă capitalul de încredere pe care îl are, în condiţiile ultimelor decizii luate, anunţa Csaba Asztalos.

„Există o diluare a nivelului de consecvenţă în momentul în care e vorba de oameni direct implicaţi în viaţa politică. Există riscul să patineze. Trag un semnal de alarmă către membrii colegiului director pentru că eu nu pot accepta după 10 ani de construcţie instituţională să începem să patinăm şi să nu fim constanţi cu jurisprudenţa hotărâtă de noi împreună cu CEDO. Nu sunt de acord să dăm de pământ cu instituţia noastră. După numirea, pe care o face Parlamentul, trebuie să te supui legii şi să fii obiectiv. Noi nu avem o problemă cu legi, cu Constituţia, ci cu calitatea unor profesionişti din fotbal. Când nu merge o echipă de fotbal, nu schimbi regulile jocului, ci schimbi jucătorii”, spune preşedintele CNCD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite