UPDATE Cod galben de furtuni în estul, centrul şi sudul ţării, până joi la 23.00. Hunedoara sub cod portocaliu. A fost emisă şi o atenţionare hidrologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul galben de ploi este valabilă până joi la ora 23:00 FOTO Adevărul
Codul galben de ploi este valabilă până joi la ora 23:00 FOTO Adevărul

Estul, centrul şi sudul ţării, inclusiv Capitala, se află până joi la ora 23.00, sub cod galben de furtuni, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meterologie. De asemenea, a fost emisă şi o atenţionare de cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din ţară.

UPDATE Avertizarea de cod galben de ploi pentru judeţul Timiş a fost prelungită, din nou, astfel că până la ora 18:35, în sudul şi centrul judeţului se vor semnala averse de ploaie care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

UPDATE Avertizarea de cod galben pentru sudul şi estul judeţului Timiş a fost prelungită până la ora 17:25, iar meteorologii au inclus în atenţionare şi estul judeţului Bihor şi nord-estul judeţului Arad. Se vor semnala averse de ploaie care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mici, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

De asemenea, sudul judeţului Hunedoara se află până la ora 17:30 sub atenţionare de cod portocaliu de ploi, când se vor semnala averse de ploaie care vor depăşi 45 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Estul şi sudul judeţului Bistriţa Năsăud se află sub atenţionare de cod galben de ploi până la ora 17:00. Aversele de ploaie vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o avertizare de cod galben de ploi valabil, până la ora 15:40, pentru partea sud-estică a judeţului Timiş. Se vor semnala averse de ploaie care vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi grindină de dimensiuni mici.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a emis, joi, o atenţionare hidrologică de cod galben, valabilă de joi, 13 iunie de la ora 12.00, până vineri, 14 iunie, la ora 16.00. Avertizarea este valabilă pentru majoritatea bazinelor hidrografice din ţară, unde există risc de producere a unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Atenţionarea este valabilă pentru râurile din bazinele hidrografice Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna, Barcău (judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor), afluenţii Oltului superior din judeţul Covasna, afluenţii Oltului inferior din judeţele Gorj, Vălcea şi Olt, pe râurile din bazinele hidrografice superioare şi mijlocii ale: Vedei, Argeşului, Dâmboviţei, Ialomiţei, Prahovei şi Buzăului (judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Covasna), pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa (judeţul Suceava), Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Vrancea şi Buzău), Jijia, Bârlad (judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău şi Vrancea), afluenţii Prutului din judeţele Vaslui şi Galaţi şi pe râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea). 

ANAR a menţionat într-un comunicat de presă că avertizarea de cod galben de pe celelalte râuri avertizate anterior se ridică. 

Potrivit sursei citate, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial, fenomenele se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte.

image

Meteorolgoii au emis miercuri, o atenţionare de cod galben de ploi valabilă, până joi la ora 23:00, pentru judeţele Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Harghita, Covasna, Buzău, Sibiu, Braşov, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Dolj, Gorj,Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Tulcea şi Constanţa.

Începând din a doua parte a nopţii de miercuri spre joi şi până la ora 23.00 a zilei de joi, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi în sudul şi estul Transilvaniei.

Potrivit meteorologior, în aceste regiuni, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie, şi căderi de grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în a doua parte a zilei de joi şi la începutul nopţii.

Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 50 de litri pe metru pătrat.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite