Un medicament cu ranitidină a fost retras de urgenţă din farmacii, fiind bănuit că ar produce cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: 123 RF
FOTO: 123 RF

Un medicament care conţine ranitidină (Zantac) a fost retras dintr-un mare lanţ de farmacii din Statele Unite din cauza faptului că ar favoriza apariţia cancerului. Atât în Statele Unite, cât şi Canada şi Uniunea Europeană a fost demarată o anchetă pentru reevaluarea ranitidinei conţinută de acest medicament.

Canada şi Franţa au scos deja de la vânzare medicamentele pe bază de ranitidină, iar în mai multe ţări europene sunt în curs proceduri de retragere. Medicii au sfătuit pacienţii care consumau medicamente pe bază de ranitidină să nu le mai folosească sau să le înlocuiască cu altceva. 

Ranitidina este un medicament folosit pentru arsurile gastrice şi ulcere stomacale şi se eliberează în farmacii atât pe bază de reţetă, cât şi la liber.

La 13 septembrie, atât Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, cât şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi-au făcut publice deciziile de a reevalua prezenţa N-nitrosodimetilaminei în medicamentatele care conţin ranitidină. Această substanţă, cunoscută şi sub denumirea de dimetilnitrosamină, este suspectată, pe baza unor studii făcute pe animale, că ar putea fi un carcinogen uman (o substanţă care poate produce cancer). Substanţa este prezentă însă şi în apă şi alimente, inclusiv în carne, produse lactate şi legume, dar nu este dăunătoare atunci când e vorba de cantităţi foarte mici, scrie BBC, informează digi24.ro. 

Pe de altă parte, un studiu făcut public în februarie 2019 avertiza că medicamentele împotriva acidităţii gastrice reduc eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer, până în punctul reducerii duratei de supravieţuire a pacienţilor care iau aceste medicamente, potrivit Agerpres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite