Tot mai mulți maghiari vin în România pentru a mânca mai ieftin și a face cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele s-au scumpit atât de mult în Ungaria, încât mulți oameni aleg să vină în România pentru cumpărături importante, chiar dacă și aici prețurile au crescut. 

Hipermarket. FOTO Shutterstock
Hipermarket. FOTO Shutterstock

Cei care fac acest lucru spun că, practic, totul este mai ieftin în România decât acasă, relatează Transtelex.

Parcările centrelor comerciale din orașele de frontieră sunt asaltate de mașini cu numere de Ungaria, chiar mai multe decât cele  românești, după cum a relatat, pentru sursa citată, paznicul unui magazin.

Chiar dacă și în România prețurile alimentelor au crescut considerabil în ultimele luni, turismul de cumpărături transfrontalier continuă.  Există și o pagină de Facebook creată special pentru a-i ajuta pe cumpărătorii care traversează granița spre Nagykároly.

Cumpărături mai ieftine în România

Potrivit presei maghiare, din ce în ce mai des, ungurii care locuiesc în apropierea graniței merg să la cumpărături în România, în contextul în care, în țara lor, alimentele au devenit atât de scumpe, încât e mai avantajos să tracă frontiera ca să-și achiziționeze cele necesare. 

Diferența de preț este accentuată și de faptul că, în Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27%, în timp ce în țările vecine, cota taxei pe valoarea adăugată este mult mai mică.

În plus, carburanții sunt cu aproximativ 70-80 de forinți mai ieftini în România și nu e de mirare că șoferii maghiari preferă să facă plinul când vin la cumpărături în România.

Un cuplu citat de ziarul Transtelex a mărturisit că poate cumpăra zahăr mai ieftin în România, deși în Ungaria prețul oficial pentru acest aliment este plafonat de Guvern. Același cuplu spune că a observat o diferență de preț de 15-20% la salam și că poate cumpăra și pâine de bună calitate mai ieftină din România.

Alimente raționalizate în Ungaria

 În Ungaria, problema constă nu doar în nivelul prețurilor, ci și în limita de cumpărare. „Avem trei nepoți și nu putem cumpăra decât unul sau cel mult doi litri de lapte", a mărturisit una dintre multele persoane care trec granița în România pentru cumpărături.

Potrivit unui alt cuplu maghiar, cumpărăturile făcute în magazinele din România sunt cu 40% mai ieftine,

Cuplul a precizat că toate alimentele costă mai puțin în în România decât în Ungaria, arătând că a cheltuit cca. 41.000 de forinți pe cumpărături în România, în timp ce în Ungaria, aceleași produse ar fi costat 60.000 de forinți.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite