Reuters: Europa de Est, lovită de scumpiri în lanţ. Cum încearcă cetăţenii să reziste

0
0
supermarket paine panificatie scumpiri

├Än s─âpt─âm├ónile care au urmat invaziei ruse┼čti ├«n Ucraina, marile economii occidentale au ├«nceput s─â se clatine ├«ns─â Europa de Est continua s─â ├«nregistreze un boom gra┼úie unor major─âri salariale de dou─â cifre ┼či subven┼úiilor generoase oferite de unele state, transmite Reuters.

Acum situa┼úia s-a schimbat. ├Äncetinirea v├ónz─ârilor cu am─ânuntul ┼či pr─âbu┼čirea ├«ncrederii ├«n economie arat─â c─â criza costului vie┼úii a ajuns ┼či ├«n Europa de Est, unde oamenii se confrunt─â cu o realitate dureroas─â, ├«n condi┼úiile ├«n care o infla┼úie care se ├«nc─âp─â┼ú├óneaz─â s─â r─âm├ón─â ├«n zona de dou─â cifre le erodeaz─â veniturile, ├«n timp ce pre┼úurile la alimente au crescut cu 15%-22% iar costurile cu energia au explodat.

Pe m─âsur─â ce consumul gospod─âriilor ├«ncepe s─â fie afectat, anali┼čtii ┼či-au revizuit estim─ârile privind evolu┼úia Produsului Intern Brut ┼či planeaz─â spectrul unei recesiuni la nivelul ├«ntregii Europe, relateaz─â Agerpres.

Familiile au ├«nceput s─â str├óng─â cureaua. Polonezii pleac─â ├«n vacan┼úe mai scurte, cehii fac economii cu notele de plat─â la restaurante ┼či unii ├«┼či caut─â un al doilea loc de munc─â iar ├«n Ungaria, unde infla┼úia pre┼úurilor alimentare a fost de 22,1% ├«n ritm anual ├«n luna iunie, oamenii ├«┼či reduc achizi┼úiile de alimente ┼či produse de folosin┼ú─â ├«ndelungat─â, ├«n condi┼úiile ├«n care deprecierea forintului a majorat pre┼úurile cu importurile.

"Am fost la brut─ârie ├«ntr-o zi ┼či o p├óine costa 550 de forin┼úi. Ziua urm─âtoare era 650 de forin┼úi. Pentru numele lui Dumnezeu!", exclam─â Lajos, un b─ârbat ├«n v├órst─â de 73 de ani din ora┼čul Esztergom, nordul Ungariei. Potrivit lui Lajos, cre┼čterea pre┼úurilor la alimente i-a consumat o parte din pensie ┼či de aceea nu va mai putea s─â ├«┼či pl─âteasc─â facturile la utilit─â┼úi m─ârite, dup─â ce luna trecut─â a expirat o schem─â guvernamental─â de plafonare a pre┼úurilor. Pensionarul a ├«nceput deja s─â ├«┼či fac─â propriile planuri. "Pot s─â m─â ├«nc─âlzesc cu gaze dar ┼či cu lemne deoarece am o sob─â de teracot─â. A┼ča c─â ├«mpreun─â cu so┼úia ne vom muta ├«ntr-o singur─â camer─â, pe care o vom ├«nc─âlzi cu soba, mai punem un pulover pe noi ┼či a┼ča ne uit─âm la televizor", spune Lajos.

├Än Ungaria, v├ónz─ârile cu am─ânuntul au ├«ncetinit p├ón─â la o cre┼čtere anual─â de 4,5% ├«n luna iunie, de la un avans de 10,9% ├«n mai. Situa┼úia este similar─â ├«n Polonia, unde v├ónz─ârile cu am─ânuntul au crescut cu 3,2% ├«n ritm anual ├«n luna iunie, de la 8,2% ├«n luna mai, ├«n tip ce ├«n Cehia v├ónz─ârile cu am─ânuntul au sc─âzut cu 6% ├«n ritm anual ├«n luna iunie.

"Gospod─âriile au reac┼úionat la cre┼čtere costului vie┼úii ├«n mod semnificativ, iar consumul de lucruri ├«ncepe s─â arate acest fapt", spune Peter Virovacz, analist la ING ├«n Budapesta.

├Äncetinirea cererii interne, cre┼čterea dob├ónzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale ┼či decizia companiilor de a majora costurile, ar urma s─â reduc─â cre┼čterea economic─â ├«n Europa Central─â ├«n a doua jum─âtate a lui 2022, urm├ónd ca ├«n 2023 s─â ├«ncetineasc─â semnificativ.

Anali┼čtii de la Citigroup prognozeaz─â c─â economia Ungariei ar urma s─â ├«nregistreze un avans de aproape 5% ├«n acest an, dar adaug─â c─â exist─â riscuri semnificative la adresa prognozei pentru anul viitor, care ├«n prezent mizeaz─â pe o cre┼čtere de doar 1%.

"Riscul ca pre┼úurile ridicate prelungite la energie s─â men┼úin─â infla┼úia ├«n zona de dou─â cifre, chiar ┼či ├«n 2023, precum ┼či noile noastre estim─âri revizuite privind zona euro arat─â spre un risc de recesiune", sus┼úin anali┼čtii de la Citigroup.

Banca Na┼úional─â a Ungariei mizeaz─â ├«n continuare pe o cre┼čtere de 2%-3% ├«n 2023, urm├ónd s─â dea publicit─â┼úii noile sale estim─âri ├«n luna septembrie. ├Än ceea ce prive┼čte Polonia, Guvernul de Var┼čovia se a┼čteapt─â ca economia s─â creasc─â cu 3,8% ├«n acest an ┼či cu 3,2% ├«n 2023.

Banca Na┼úional─â a Cehiei, prima din regiune care joi a pus cap─ât ciclului de ├«n─âsprire a politicii monetare, se a┼čteapt─â la o recesiune la finalul anului, cu o contrac┼úie a economiei de 0,4% ├«n trimestrul patru ┼či una de 1% ├«n primul trimestru din 2023. "Scenariul nostru de baz─â include o recesiune modest─â, o recesiune tehnic─â, ├«n care vom avea dou─â trimestre consecutive de declin...Asta ar fi o recesiune s─ân─âtoas─â, care permite o reducere a infla┼úiei", a declarat guvernatorul Ales Michl.

├Än acest context, polonezii au ├«nceput s─â fac─â economii la plec─ârile ├«n vacan┼ú─â, potrivit site-ul de c─âl─âtorii Noclegi.pl. "Putem vedea c─â ceea ce caracterizeaz─â acest sezon este scurtarea c─âl─âtoriilor, ├«n medie cu o zi, ┼či am├ónarea booking-ului pentru ultimul moment", spune Natalia Jaworska, expert la Noclegi.pl

Datele furnizate de diferite servicii de pl─â┼úi, precum Sodexo, arat─â de asemenea c─â cehii au ├«nceput s─â ├«┼či reduc─â cheltuielile cu restaurantele.

Martin Hulovec, un produc─âtor de fim din Cehia ├«n v├órst─â de 43 de ani, spune c─â nu este ├«ngrijorat, pentru moment, de venitul s─âu dar este mai pu┼úin optimist c├ónd vine vorba de viitor. "Cu siguran┼ú─â voi ├«ncerca s─â fac economii la energie. Nu voi mai cump─âra lucruri noi pentru copii, haine sau echipamente sportive. Astea le pot g─âsi ┼či la secondhand la jum─âtate de pre┼ú", spune Martin Hulovec.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite