Test ADN pentru a-ţi găsi strămoşii îndepărtaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clinică îţi stabileşte rudele de acum 140.000 de ani pe baza unei probe genetice Zeci de persoane din toată ţara au fost curioase să afle dacă au cumva printre rude celebrităţi.

O clinică îţi stabileşte rudele de acum 140.000 de ani pe baza unei probe genetice

Zeci de persoane din toată ţara au fost curioase să afle dacă au cumva printre rude celebrităţi. Preţul nu este unul foarte mic: 2.000 de lei şi maximum o lună de aşteptare.

De câteva săptămâni, în Braşov s-a deschis o clinică unde oricine poate afla rădăcinile sale. Testele au două ramuri, una pe linie maternă, care arată strămoşii cu până la 90.000 de ani în urmă, şi alta pe linie paternă, pe grupe de gene, care poate merge până acum 140.000 de ani.

Modalitatea pentru aflarea strămoşilor este una simplă şi nedureroasă. Cu o periuţă specială se recoltează o mostră ADN din gură. Singura condiţie este ca "pacientul" să nu fi mâncat nimic înainte. Proba se sigilează şi se trimite la Melbourne, la DNA Solutions, cea mai mare companie din lume în domeniul testelor genetice. Rezultatele vin în 30 de zile.

Rudă cu regina Angliei

Până acum, zeci de persoane din toată ţara, printre care patru braşoveni, au fost curioase să îşi afle originile.

Printre primii care au făcut acest test se află şi directorul clinicii care face aceste teste.

"Eu am făcut acest test din curiozitate. Am aflat că mama mea este înrudită cu regina Victoria a Angliei, cu Maria Antoaneta, dar şi cu a doua soţie a lui Napoleon. Pe linie paternă am aflat că genele sunt mai concentrate în zona coastei Dalmaţiei", a declarat Radu Mitrea.

El a mai explicat că, pe lângă simpla curiozitate, aflarea strămoşilor este foarte utilă şi din punct de vedere medical. Astfel se poate afla în ce zonă a lumii sunt gene similare, iar în cazul unui transplant se poate stabili mult mai uşor în ce ţară se pot găsi donatori compatibili.

Aflarea strămoşilor este foarte utilă şi din punct de vedere medical, mai ales în cazul unui transplant
Radu Mitrea,
director clinică

Test şi la distanţă

Doritorii pot primi rezultatele prin poştă sau pot veni să le ridice personal de la clinică. Dacă cei care vor să îşi afle originile nu se pot deplasa până la sediul clinicii din Braşov, ei pot solicita prin poştă un kit de recoltare cu tot cu instrucţiuni. Trimit apoi proba sigitală la clinică, care ajunge cu poşta specială în Australia. Clinica face şi teste de paternitate şi de stabilirea gradului de rudenie. În funcţie de complexitate, acestea costă între 1.100 şi 2.000 de lei.

Traian Băsescu se trage din Africa

În Europa occidentală a devenit deja o modă aflarea strămoşilor. Chiar şi preşedintele Traian Băsescu (foto) a fost curios să îşi descopere strămoşii, dar a făcut testele în străinătate acum doi ani de zile deoarece în România nu era posibil acest lucru.

Traian Băsescu a aflat cu stupoare că îşi are orginile în Africa şi că strămoşii săi au venit în Europa abia acum 40.000 de ani.

Mai mult, profilul genetic al preşedintelui se regăseşte la doar 10% din români. Băsescu este mai apropiat de spanioli şi irlandezi, deoarece profilul său genetic se regăseşte la 90-95% din oamenii acestor ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite