Taxa auto va fi înlocuită de cărţile verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că sistemul de taxare pentru autoturismele poluante va fi înlocuit de cărţile verzi.

"Cărţile verzi, care ar urma să fie introduse cel târziu din 2013, vor înlocui actualul sistem de încasare a taxei de poluare pentru autoturisme cu unul bazat pe principiul "poluatorul plăteşte", a declarat  Laszlo Borbely, aflat în vizită la Piteşti. Ministrul a mai spus că măsura va fi introdusă cel mai devreme începând de la mijlocul anului viitor.

"Am intenţia de a introduce, dacă e posibil de la jumătatea anului viitor, dacă nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde. Asta înseamnă, la fel ca şi în alte state, că trebuie să te duci în fiecare an la cei care verifică noxele care ies din ţeava de eşapament, ei fac măsurarea, iar dacă nu mai corespunzi normelor, nu poţi să mai circuli pe drumurile publice, trebuie să repari maşina. În al doilea rând, plăteşti o taxă în funcţie de noxe", a declarat Borbely.


Ministrul a mai spus  că noua taxă va fi mai mică, dar va fi aplicată tuturor autovehiculelor, diferenţiat, în funcţie de nivelul de poluare.
"Va fi o taxă mult mai mică, evident, iar atunci vom renunţa la taxa de primă înmatriculare şi toată lumea va avea acelaşi statut, cel care poluează plăteşte. Din păcate, toate maşinile, chiar dacă sunt mai noi, într-o anumită măsură poluează", a explicat Laszlo Borbely.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, noul proiect de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede reducerea cu până la 25 procente a taxei faţă de forma iniţială. Prin document, statul  se angajează că va restitui celor care au înmatriculat maşini după vechea taxă auto, considerată discriminatorie de Curtea Europeană de Justiţie,  adică circa 240 milioane de lei în 2011.


Taxa auto se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luând în considerare şi deprecierea autoturismului.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite