Tariful pentru gunoiul neselectat s-ar putea dubla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii ar putea plăti scump pentru lipsa de civilizaţie. Tariful pentru gunoiul neselectat s-ar putea dubla până în 2020. În prezent, în ţara noastră, rata de reciclare este de aproximativ 5%.

Până în 2020, conform măsurii impuse de Uniunea Europeană, românii ar trebui să sorteze şi să recicleze jumătate din gunoiul pe care acum îl aruncă. Acestă cerinţă este aproape imposibilă, în condiţiile în care gradul de colectare selectivă este de 5% în aproape toate oraşele din ţară. Din această cauză, tarifele de salubrizare s-ar putea dubla, informează conform digi24.ro. 

Majoritatea românilor nu ştiu, sau nu vor, să selecteze gunoiul, cu toate că tomberoae pentru sortarea gunoiului sunt mai peste tot. 

  

În Iaşi, situaţia este asemănătoare. La Staţia de Sortare a Deşeurilor de la marginea Iaşiului ajung în fiecare zi aproximativ 50 de maşini cu gunoi. Jumătate din aceste maşini transportă deşeurile care ar trebui să fie deja reciclate de populaţie. Fiecare maşină colectează doar anumite deşeuri. Odată amestecate, acestea nu mai pot fi reciclate.

Până în 2020, costul taxei de salubritate s-ar putea dubla din cauza faptului că românii preferă să nu sorteze gunoiul. În 2020, costul acestei taxe ar putea ajunge la 1.200 lei pe tonă.

În acest moment, în Iaşi, tarifele pentru cei care care sortează deşeurile sunt de 8,90 lei de persoană, pe lună. Pentru ceilalţi costul este de aproximativ 10 lei. Însă, dacă un singur vecin aruncă gunoiul nesortat, atunci toţi locatarii plătesc la sfârşit de lună tariful maxim.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite