Superstiţii de Sânziene, ziua când nu e bine să muncești. Ce este interzis să faci în această zi

0
Publicat:

Sânzienele, sărbătorite anual la 24 iunie, sunt ființe supranaturale cu puteri magice, însă acestea pot deveni surate cu Rusaliile, dacă oamenii nu le sărbătoresc așa cum se cuvine. Tot în această zi, creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Cei care nu respectă această sărbătoare vor fi loviți de ghinion. Foto: unsplash (Arhivă)
Cei care nu respectă această sărbătoare vor fi loviți de ghinion. Foto: unsplash (Arhivă)

„Sărbătoare a începutului verii agricole, fapt pentru care mai este numită şi Cap de vară, aceasta este încărcată de simboluri şi marcată de nenumărate ritualuri menite să aducă sănătate, noroc şi fertilitate; ca orice prag de trecere, încărcătura magică este ambivalentă, lucru pentru care anumite ritualuri sunt menite să alunge spiritele rele, acum când cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund. Tot acum, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, adăugându-se în acest fel o mare încărcătură religioasă”, se arată pe site-ul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Capitală. 

 „Aceasta zi marchează pentru tradiţia spirituală românească solstiţiul de vară, când "soarele se odihneşte la amiază”, zi în care sunt realizate numeroase practici magice de fertilitate, fecunditate şi divinaţie. Este ziua când este culeasă floarea de sânziene, floare ce va fi prinsă în cununi şi ascunse sub perne de către fetele nemăritate pentru a-şi visa ursitul”, a explicat cercetător ştiinţific Doina Işfanoni, de la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”.

Se spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerul se deschide, iar Sânzienele își fac apariția pe câmpuri, de regulă în număr impar, și cântă și dansează. 

Denumirea sărbătorii derivă de la „Santa Diana”, zeița daco-romană, însă alții sunt de părere că vine de la latinescul „Sanctus Dies Iohannis”, care înseamnă „Sfânta Zi a lui Ioan”. Sânziele sunt cunoscute și sub alte denumiri, precum: Dânse, Vâlve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vântoase, Zâne, Domniţe, Măiastre. 

Ce e interzis să faci în această zi 

De Sânziene nu este bine să muncești, să speli sau să calci rufe și să coși. De asemenea, bărbaților le este interzis să muncească câmpul sau să facă treburi în gospodărie. Oamenii nu trebuie să umble la răscruce de drumuri, în apropierea apelor, prin locuri ascunse, acolo unde zânele te ameţesc prin dansurile lor lascive, ajungând să-ţi ia minţile. 

Cei care nu respectă această sărbătoare vor fi loviți de ghinion. 

„În tradiţia populară, se spune că de Sânziene au loc cele mai terifiante forme de manifestare meteorologică. De la căldură năucitoare şi până la furtuni violente cu grad ridicat de distrugere. Există interdicţia de a umbla pe drum pentru că soarele este cel mai puternic. De aceea sunt puse în practică tot felul de descântece şi ritualuri pentru a  duce bunăstarea, liniştea şi pacea sufletească, pentru a îndepărta spiritele malefice şi grindina care distruge tot”, a mai explicat Doina Ișfanoni.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite