Specie rară de fluture, găsită în Munții Șureanu: „Este magnific, un semn al sănătății și biodiversității parcului” FOTO
0Rangerii din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina au identificat o specie rară de fluture pe teritoriul parcului din Munții Șureanu, în Hunedoara: Lycaena dispar, cunoscut și sub numele de "fluturele roșu de mlaștină".
Pășunile și zonele umede din Munții Șureanu capătă noi culori în timpul verii, datorită speciilor numeroase de fluturi și alte insecte care trăiesc aici. Una dintre cele mai colorate insecte, numită și fluturele roșu de mlaștină, a fost întâlnită zilele trecute, iar reprezentanții parcului au publicat o serie de imagini cu ea.
„Lycaena dispar este o specie de fluture protejată, cunoscută pentru aripile sale de un portocaliu vibrant și strălucitor, împodobite cu pete negre și margini albe. Acest fluture magnific își găsește habitatul ideal în zone umede și mlăștinoase, unde există o abundență de plante acvatice.
Prezența Lycaena dispar în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina este un indicator al sănătății și biodiversității ecosistemului nostru. Această descoperire ne motivează să continuăm eforturile de conservare și protejare a habitatelor naturale, pentru a asigura un mediu propice pentru toate speciile de faună și floră”, a transmit reprezentanții rezervației Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.
Prezența speciilor rare de fluturi este unul dintre motivele pentru care parcul natural din Munții Șureanu se numără printre zonele protejate din România. Însă rezervația întinsă pe aproape 40.000 de hectare oferă oaspeților săi și alte numeroase motive de a fi explorată. Acoperită în cea mai mare parte cu păduri, este habitatul ideal pentru numeroase specii de animale și păsări sălbatice, numeroasele sale peșteri adăpostesc colonii impresionante de lilieci, iar zonele înalte sunt împodobite de plante rare.
Munții Șureanu, traversați de Via Transilvanica
Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina a fost înfiinţat în 1979, iar din anul 2000 a fost declarat arie protejată de interes naţional. Este situat în Munţii Şureanu, cu subdiviziunile Munţii Orăştiei şi Munţii Sebeşului, fiind mărginit de depresiunile Haţegului şi Orăştiei.
Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina este întins pe mai mult de 38.000 de hectare, în Munţii Şureanu, iar între limitele ariei protejate trăiesc doar câteva mii de oameni. Cuprinde cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, locuri ca Fundătura Ponorului şi mai multe peşteri impresionante, cea mai cunoscută dintre ele fiind Peştera Cioclovina.
Parcul ocupă teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăştioara de Sus şi Boşorod, iar cele câteva sate de pe raza lui sunt risipite pe munte, ori înşirate pe văile unor pârâuri. Relieful carstic din Munții Șureanu a favorizat apariția unor locuri spectaculoase, cum sunt numeroasele cascade și chei, dar și zeci de peșteri, avene, doline și ponoare modelate de apele de munte și de izvoarele subterane. Pădurile au rămas însă marea bogăție naturală a ținutului din Munții Șureanu.
În mijlocul lor, câteva „sate-crâng“, locuite fiecare de câteva familii care se ocupă cu păstoritul, ocupă coamele dealurilor și platourile montane care se întind pe mii de hectare, la altitudini de circa 1.000 de metri.
Turiştii pot ajunge pe traseele parcului din localităţile Costeşti, Măgureni, Boşorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia şi de pe văile Streiului şi Băniţei.
De asemenea, ei pot urma Via Transilvanica, ruta turistică ce poate fi luată la pas, pe drumurile de munte, care trece prin rezervație, urcând în Munții Șureanu (Orăștiei) și coborând apoi, la peste 50 de kilometri, în Țara Hațegului, traversată de valea Streiului.
Cei care plănuiesc excursii mai lungi în parc sunt sfătuiţi să se doteze cu hărţi, busole sau GPS-uri, încălţăminte adecvată pentru munte, truse de prim ajutor, lanterne şi saci menajeri. De asemenea, ei trebuie să ţină cont de avertizările meteorologice.