SONDAJ Profesorii nu sunt pregătiți să informeze adolescenții despre cum se pot feri de abuzurile sexuale

0
Publicat:

Unu din doi adolescenți (45,8%) crede că profesorii lui nu sunt deloc pregătiți să le vorbească elevilor despre cum se pot feri de abuzurile sexuale, arată un sondaj realizat recent de către fundația World Vision România lansat în cadrul conferinței ,,Cum protejăm copiii împotriva abuzurilor sexuale?”.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Sondajul fundației arată și că nivelul de încredere la adresa părinților este scăzut. Unu din trei elevi (33%) crede că părinții săi nu sunt deloc pregătiți să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiți doar într-o mică măsură. Totodată, mai mult de unu din zece adolescenți (13%) se consideră deloc informat sau doar puțin informat despre cum se poate feri de potențiale abuzuri sexuale.

JUSTinACT

În contextul în care tinerii nu sunt informați privind abuzurile sexuale, World Vision România a desfășurat proiectul JUSTinACT în parteneriat cu VeDem Just, prin care a încercat să crească gradul de conștientizare referitor la abuzurile la adresa copiilor, în special cele de tip sexual sau petrecute în spațiul online.

„Scopul proiectului a fost, pe de o parte, să ajute copiii și adolescenții să înțeleagă ce drepturi au, cum să se protejeze și cum să raporteze un abuz. Fie că sunt ei victime sau prietenii ori colegii lor. În același timp, proiectul s-a concentrat pe formarea celor care fac parte din cercul restrâns al copiilor - părinți și profesori - adulții de încredere care pot acționa dacă ceva este în neregulă. Datele noastre arată că 42% dintre adulți nu ar ști ce să facă în cazul unui abuz sau neglijare a unui copil în comunitatea lor, iar 30% dintre profesori nu ar raporta un abuz, în majoritatea cazurilor pentru că nu au dovezi. Este foarte clar că adulții se simt singuri și neputincioși, nu știu cum să procedeze când se confruntă cu situații de abuzuri care implică copii”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România

Ce au învățat profesorii și elevii

Daniela Manea, directoarea unei școli implicată în proiectul JUSTinACT a spus că a primit informații privind moudl în care copiii pot utiliza tehnologia în siguranță. Printre subiectele abordate în cadrul proiectului s-au numărat: stabilirea regulilor și a limitelor pentru utilizarea tehnologiei, supravegherea activității online a copiilor, semnalarea și gestionarea conținutului nepotrivit care poate afecta copilul și anunțarea organelor de lege dacă este cazul.

„Sesiunile la care am participat mi-au oferit informații foarte utile despre cum să fim în siguranță pe Internet, dar și în viața de zi cu zi. Nu trebuie să acceptăm orice ni se prezintă sau ni se spune în mediul online ori să avem conversații cu străinii fără să ne anunțăm părinții. Trebuie să fim atenți. Dacă avem grijă de noi, putem fi în siguranță. Dacă ni se pare ceva care ne sperie sau ni se pare anormal, putem contacta poliția la 112 sau suna la numărul copilului 119, unde ni se răspunde oricând, la orice oră”, a declarat și Georgiana, elevă.

Proiectul JUSTinACT s-a defășurat din luna ma2022 până în iulie 2023, iar printre rezultatele acestuia se află:

- Două centre deschise în județele Cluj și Vaslui, care oferă servicii de educație parentală, protecție și consiliere primară în caz de abuz.

- 10.000 de ghiduri în curs de distribuire către părinți, copii și profesori.

- 3000 de beneficiari au fost informați, au primit consiliere sau au participat la formări profesionale, printre care copii, părinți, cadre didactice, dar și specialiști din ONG-uri și DGASPC-uri.

- Un grup de lucru creat la nivelul Guvernului României pentru a face lupta împotriva abuzurilor împotriva copiilor mai eficientă.

- 4 ghiduri pentru creșterea nivelului de conștientizare și informare: pentru copii, părinți, profesori și jurnaliști.

- 6 webinare cu experți din domeniul media, psihologiei, sociologiei, criminologiei la care au participat peste 100 de jurnaliști.

- 10 situații reale de abuz asupra copiilor analizate din pespectiva jurisprudenței și practicilor autorităților.

- 17 protocoale de colaborare încheiate cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC-uri).

- 10 colaborări cu 10 ONG-uri.

Ghidul pentru copii: https://bit.ly/3DsJzpf        Ghidul pentru părinți: https://bit.ly/3O2QMRu  Ghidul pentru profesori: https://bit.ly/3pYVjg5  Ghidul pentru jurnaliști: https://bit.ly/470Y0y

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite