Sondaj IRES: Românii sunt mai mulțumiți de felul în care trăiesc față de anul trecut

0
Publicat:

Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES arată că 60% dintre români se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, în timp ce doar 5% spun că au tot ce le trebuie, iar 6% afirmă că au suferit de foame.

Românii sunt mai mulțumiți de felul în care trăiesc - Foto Shutterstock
Românii sunt mai mulțumiți de felul în care trăiesc - Foto Shutterstock

Sondajul IRES, publicat joi, arată că românii sunt mai mulțumiți de felul în care trăiesc față de anul trecut. Studiul publicat în decembrie 2022 evidenția că 41% dintre români spuneau că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, față de procentul de 60% din prezent, potrivit Agerpres.

Mai mulțumiți decât media sunt tinerii și persoanele care locuiesc în orașe. La polul opus se află cei care persoanele cu educaţie scăzută şi persoanele care locuiesc în Moldova, care se declară mai nemulţumiţi cu privire la nivelul lor de trai actual.

Pe de altă parte, doar 5% dintre participanţii la sondaj spun că au tot ce le trebuie şi îşi permit să îşi cumpere tot ceea ce îşi doresc. Unul din 10 români afirmă că se descurcă foarte greu, iar peste un sfert dintre cei chestionaţi recunosc că au doar strictul necesar.

De altfel, un sfert dintre subiecţii sondajului declară că au tot ceea ce le trebuie, dar sunt mai degrabă chibzuiţi, în timp ce 29% spun că se descurcă, chiar dacă asta nu înseamnă că îşi permit să cumpere tot ceea ce le trebuie. Procentul celor care declară că în 2023 au suferit de foame rămâne constant: şi în acest an, 6% dintre români spun că au suferit de foame.

De asemenea, 65% dintre participanţii la studiu afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 63% că au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, iar 56% că au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor. Peste un sfert dintre respondenţi spun că au fost nevoiţi să amâne plata unei facturi la utilităţi (apă, gaz, curent etc.).

Cu toate acestea, puţin peste o treime dintre participanţii la sondaj (37%) au spus că au reuşit să economisească bani în 2023 (faţă de 46% în 2022). În schimb, trei din 10 români au împrumutat bani de la alţi membri ai familiei, unul din cinci a împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi, iar 16% au împrumutat bani de la bancă. De altfel, peste un sfert dintre cei chestionaţi spun că au, în prezent, o datorie neplătită (inclusiv credite), iar 19% susţin că există diferite persoane care le datorează bani.

Cercetarea arată că 79% dintre participanţi au părăsit localitatea de domiciliu, cel puţin o dată, în acest an. Peste 40% dintre români au fost plecaţi în concediu, o treime au fost plecaţi în străinătate, un român din cinci a călătorit cu avionul în 2023, iar 64% au mers cu autobuzul, troleibuzul sau metroul.

În plus, aproape jumătate dintre participanţii la studiu (47%) şi-au cumpărat, în acest an, un obiect/un produs a cărui valoare a depăşit 1.000 lei, iar şase din 10 români (61%) au cumpărat cel puţin un produs online.

Studiul evidenţiază că, în privinţa sănătăţii, şapte din 10 români spun că au fost la un consult medical, iar 22% că au fost internaţi în spital.

Totodată, şapte din 10 români afirmă că au plâns cel puţin o dată în 2023, 57% au recunoscut că le-a fost frică pentru că cineva drag ar putea muri, iar patru din 10 respondenţi s-au gândit la moarte.

În acelaşi timp, 34% s-au simţit singuri, 28% au simţit că au nevoie de ajutor şi nu l-au primit, 28% au simţit nevoia de a discuta cu cineva apropiat şi nu au avut cu cine să facă acest lucru, iar un sfert dintre participanţii la studiu au avut nevoie de ajutor, dar nu au avut la cine să apeleze.

Unul din zece români a fost la psiholog, în contextul în care 68% spun că au avut parte de stări de stres pe parcursul acestui an. Cercetarea IRES mai arată că 16% dintre intervievaţi susţin că au fost, în 2023, victima unei violenţe verbale pe stradă.

Cercetarea a fost realizată între 12 și 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România. Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite