Românii, printre cetățenii europeni care nu au acces la serviciile medicale atunci când au nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele Oficiului European de Statistică arată că 8% dintre români nu au acces la serviciile medicale de care au nevoie. Cele mai expuse sunt persoanele aflate în risc de sărăcie.

 8% dintre români nu au acces la serviciile medicale de care au nevoie - Foto Arhiva
8% dintre români nu au acces la serviciile medicale de care au nevoie - Foto Arhiva

Fie că nu au destui bani, că lista de așteptare este prea lungă sau că unitățile medicale sunt departe, 8% din români nu ajung la doctor atunci când au nevoie, potrivit unui raport Eurostat, care se bazează pe datele culese în 2022. 

Media la nivel european a persoanelor care au avut nevoie de un consult medical și care nu au putut beneficia de acesta este de 3,3%, conform aceluiași raport. 

Nu suntem singurii cetățeni europeni care nu au acces la servicii medicale. Alte țări din Uniunea Europeană care au raportat cele mai mari valori Grecia (16,7%), Finlanda (9,6%), România (7,9%) și Letonia (7,1%).  

În schimb, Germania (0,5%), Cehia (0,3%) și Cipru (0,1%) au raportat  cele mai mici valori din acest punct de vedere. 

Printre motivele pentru care oamenii nu ajung la doctor se numără cele de ordin financiar, listele lungi de așteptare sau distanța mare față de un dispensar sau o unitate medicală. 

Riscul de sărăcie dublează ponderea persoanelor care au raportat că nu reușesc să ajungă la doctor. Dacă doar 2,8% din persoanele care nu sunt expuse riscului de sărăcie au raportat că nu mers la doctor, 6,1% dintre oamenii expuși acestui risc au raportat astfel de nevoi nesatisfăcute. 

Acest model se poate observa în majoritatea țărilor din Europa, cu excepția Spaniei (unde 2% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului de sărăcie au raportat nevoi nesatisfăcute, față de 1,6% dintre persoanele expuse riscului) și a Țărilor de Jos (0,8% dintre persoanele care nu sunt expuse riscului și 0,6% dintre cele expuse riscului de sărăcie). 

În țara noastră, diferența a fost de 9,4 puncte procentuale între persoanele care sunt expuse riscului de sărăcie și cele care nu sunt (15,5% față de 6,1%). 

În Grecia, ponderea raportată a fost cu 14,5 puncte procentuale mai mare în rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie (28,8%) în comparație cu cele care nu se aflau în risc (14,3%). 

Discrepanțe mari au apărut,și în Portugalia, cu 8,5 pp (11,7% față de 3,2%). 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite