Soluțiile găsite de unii români pentru a nu mai da bani pe apă îmbuteliată. „Mâncarea are alt gust. Fasolea, de exemplu, fierbe mult mai repede”

0
Publicat:

Într-un judeţ din Ardeal, din ce în ce mai mulţi români renunță la apa îmbuteliată și se îndreaptă spre izvoarele naturale din zonă, unele cu apă minerală carbogazoasă. În special în weekend, cozile de la fântâni devin tot mai lungi.

Din ce în ce mai mulţi români renunţă la apa îmbuteliată. Foto Shutterstock
Din ce în ce mai mulţi români renunţă la apa îmbuteliată. Foto Shutterstock

În județul Arad există 50 de fântâni publice monitorizare de Direcția de Sănătate Publică (DSP), majoritatea în mediul rural. Dintre acestea, doar 16 au fost declarate sigure pentru consum în 2024, restul prezentând probleme legate de bacterii sau substanțe chimice.

Cu toate acestea, unele izvoare rămân surse de încredere și foarte căutate: fântânile din Șiria și Mocrea sunt printre cele mai populare, iar în mediul urban, fântânile din Lipova și Chișineu-Criș sunt considerate sigure și bine întreținute. Oamenii vin pregătiți cu bidoane pentru a-și face provizii săptămânale, preferând apa de izvor în locul celei din comerț, potrivit Agerpres.

Cozi la izvoare

Pentru locuitorii din municipiul Arad, cele mai accesibile opțiuni sunt Șiria, la 25 km distanță, și Lipova, aflată la 30 km. La Șiria, parcarea de lângă fântână este mereu plină. Un bărbat din Arad povestește că preferă apa de acolo pentru aparatele de cafea, fiind lipsită de calcar.

 „Apa este foarte bună, nu conține calcar, este foarte curată și o folosim mai ales la aparatele de cafea, pentru că nu se fac depuneri de piatră și nu se strică aparatul. Înainte cumpăram apă din magazin, până să descoperim fântâna”, a spus el.

Alţii folosesc apa de uzvor pentru gătit şi spun că mâncarea are gust mai bun.

Noi folosim apa și la gătit, mâncarea are alt gust. Fasolea, de exemplu, fierbe mult mai repede în apa de izvor”, a spus o doamnă mai în vârstă care stătea la coadă pentru a-și umple bidoanele.

Creșterea prețurilor la apa plată și minerală, mai ales din cauza noii taxe pe ambalaje, îi determină pe mulți să opteze pentru aceste surse naturale.

„Apa plată sau minerală s-a tot scumpit în ultimul an, mai ales acum și cu taxa asta pe ambalaje. Noi nu mai cumpărăm, venim la izvor și ne aprovizionăm. Este chiar mai bună decât cea din magazin, este purificată natural de straturile de rocă”, a explicat un bărbat din localitatea Ghioroc motivele pentru care a renunţat la apa îmbuteliată.

Primarul comunei Șiria, Valentin Bot, spune că izvorul are o istorie de peste un secol, când un baron local a construit, în 1884, prima fântână publică, și a fost modernizat în 2014.

Apă minerală de la izvor

La Lipova, apa minerală carbogazoasă este resursa principală a orașului, cunoscută de turiști mai ales datorită staţiunii cu acelaşi nume și premiată încă din 1928. Însă în ultimii ani, vizitatorii pot să-și facă provizii de apă minerală doar dacă au norocul să găsească robinetul deschis, pentru că forajul este în concesiunea unei fabrici care îmbuteliază apa pentru a o comercializa.

Forajul este concesionat de societatea comercială care îmbuteliază apa, dar există și conducte care duc către locurile din care vizitatorii își iau apă minerală. În aceste locuri nu mai curge permanent. În perioadele în care comenzile firmei sunt mai mari și se exploatează mai mult, e necesar să se asigure debitul din foraj și robineții pentru conductele din parc sunt închiși”, a explicat primarul din Lipova, Florin Pera.

La Chișineu-Criș, o fântână situată lângă primărie atrage numeroși localnici. Aici, oamenii pot lua apă minerală captată de la mare adâncime, dintr-un puț vechi de peste o sută de ani, modernizat recent.

Apa de la Mocrea, în schimb, este căutată pentru presupusele sale proprietăți terapeutice penrtu sistemul digestiv. Deși are un gust și miros sulfuroase, la fântânile de aici se fac mai mereu cozi, mai ales în weekend, când sute de persoane vin să se aprovizioneze.

Estimăm că peste 200 de oameni opresc zilnic la cele două fântâni aflate una lângă alta. Este o apă foarte cunoscută pentru efectele terapeutice, mai ales asupra sistemului digestiv”, a spus primarul orașului Ineu, Călin Abrudan.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite