Semafoare la toate trecerile de pietoni de pe drumurile cu două sau mai multe benzi. Ce mai prevede proiectul de lege adoptat de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul României a adoptat un proiect de lege prin care autoritățile sunt obligate să monteze semafoare la toate trecerile de pietoni aflate pe drumurile cu cel puțin două benzi de circulație pe fiecare sens, potrivit promotor.ro.

Două minore, lovite din plin pe o trecere de pietoni din Bacău. FOTO Mircea Albu
Două minore, lovite din plin pe o trecere de pietoni din Bacău. FOTO Mircea Albu

Dacă proiectul va deveni lege, administratorul drumului va fi obligat să monteze semafoare la toate trecerile de pietoni, dacă acel drum are două sau mai multe benzi de circulație pe fiecare sens de mers, iar în anumite zone, și limitatoare de viteză.

Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, fiind transmisă pentru dezbatere Camerei Deputaților.

Dacă proiectul va fi adoptat și de acest for, va fi transmis apoi către Președintele României pentru promulgare.

După publicarea în Monitorul Oficial, autoritățile vor avea la dispoziție 90 de zile pentru aplicarea noilor prevederi

Iată ce obligații concrete vor avea administratorii de drumuri:

- să monteze semafoare la trecerile de pietoni şi să realizeze refugii ori spaţii interzise circulaţiei vehiculelor, pe drumurile sau străzile cu minimum două benzi de circulaţie pe sens.

- să monteze parapete de protecţie şi să realizeze amenajări rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor în apropierea unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare sau de asistenţă sociomedicală, a pieţelor, târgurilor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente, prin grija autorităţilor locale sau a administratorul drumului, după caz.

Mai multe ore de instruire la școala de șofer

Proiectul are însă și alte prevederi, cum ar fi multe ore de instruire la școala de șoferi.

Mai exact, propune și o creştere cu 50% a numărului de ore de instruire practică a viitorilor șoferi.

În prezent, cursanții au obligația să facă 30 de ore de conducere practică, însă dacă proiectul va deveni lege, vor avea nevoie de minimum 45 de ore, potrivit sursei citate.

Examenul pentru obţinerea permisului auto ar putea fi dat și în fața unui examinator privat.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Senat, „examinarea pentru obținerea permisului de conducere se poate realiza și de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă, potrivit normelor de aplicare a prezentei legi. Desemnarea examinatorului […] se realizează prin tragere la sorţi”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite