Se înființează Registrului de Diabet și Prediabet. Cum vor fi ajutați bolnavii

0
Publicat:

După pacienții oncologici, cei cu diabet vor beneficia și ei de un registru național. Baza legală este OUG nr.39/2023, a anunțat Comisia Națională de Diabet din Ministerul Sănătății, act normativ care modifică și completează Legea nr. 249/2020 privind prevenția și depistarea precoce a diabetului.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

După modelul celui oncologic, Registrul național de diabet și prediabet va funcţiona ca o platformă electronică în proprietatea Ministerului Sănătăţii, fiind administrat de Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Datele medicale ale pacienţilor cu prediabet şi diabet zaharat vor fi înregistrate într-o bază de date unică la nivel naţional, ce poate fi în interconexiune cu dosarul electronic de sănătate al pacientului din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Plan în loc de program

„Planul național de prevenție a diabetului zaharat“ urmează să fie elaborat de o comisie interministerială întrucât problemele de sănătate publică au caracter transsectorial, fiind influențate de mai mulți factori: socio-economici, educaționali, biologici, de mediu, stil de viață, asigurarea cu servicii de sănătate, calitatea și accesibilitatea serviciilor de sănătate.

„Noua lege a prevenţiei diabetului zaharat, precum şi Registrul Naţional de Diabet şi Prediabet – un obiectiv extrem de aşteptat de medicii diabetologi de foarte mult timp – devin astfel instrumente importante care vin să completeze şi să întărească politicile de sănătate publică existente în diabet. Probabil suntem printre puţinele ţări din lume care au asemenea direcţii de acţiune şi implementare a măsurilor privind abordarea pacientului cu diabet zaharat, atât la adult, cât şi la copil“, a precizat președinta Comisiei Naţionale de Diabet, conf.dr. Anca Pantea Stoian.

Planul naţional de prevenţie va cuprinde beneficiarii şi participanţii la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora. Totodată, va include competenţele şi responsabilităţile participanţilor la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi responsabilităţile autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în implementarea măsurilor de prevenire şi depistare precoce a diabetului.

În Planul naţional de prevenţie vor fi parte activă medici diabetologi, dar şi medici din toate specialităţile care au rol în prevenţia, depistarea şi tratarea diabetului zaharat şi prediabetului, precum şi personalul acreditat care oferă servicii conexe actului medical, educaţie terapeutică, tratament farmacologic sau dispozitive medicale.

Intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces din cadrul Planului naţional de prevenţie vor fi finanţate, după caz, de la bugetul de stat, de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la bugetele locale, din donaţii şi sponsorizări sau alte surse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite