Rafila anunță vaccinuri compensate de la 1 septembrie, anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat în urma ședinței de Guvern de joi înființarea registrelor de diabet și prediabet și compensarea vaccinurilor.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În domeniul sănătății au fost adoptate mai multe modificări legislative. ”Există două legi – prima care se referă la Legea 152/2020 privind organizarea și finanțarea serviciilor de promovare a sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor. Am făcut modificări la acest act normativ, astfel încât să punem să avem un plan național de prevenirea îmbolnăvirilor, iar acest plan să fie aprobat prin hotărîre a guvernului și să cuprindă activitățile de promovare a sănătății pentru o perioadă de 4 ani, în colaborare cu celalalte ministere”, a explicat Rafila

Cealaltă lege modificată se referă la depistarea precoce a diabetului, acompletat ministrul: ”Și aici se introduce noțiunea planului național de prevenire a diabetului zaharat, precum și condițiile privind organizarea registrului național de diabet și prediabet prin HG”.

Al treilea act normativ este HG care permite compensarea vaccinurilor. ”Se introduce o nouă listă – sublista E – cu DCI-uri corespunzătoare vaccinurilor, pentru decontare. Reginul de decontare va fi între 50 și 100%, de la 1 septembrie putând fi decontate pentru categoriile la risc, compensate vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri”.

Printre vaccinurile compensate se numără ce pneumococic, meningococic, HPV, împotriva hepatitei B, a varicelei și ROR.

Compensarea va avea loc print-o simplă cerere la medicul de familie. 

Ministrul a mai anunțat și indemnizațiile pe care le vor primi medicii rezidenți care fac gărzi, nivelul acestora fiind la jumătate din ceea ce primesc medicii specialiști, respectiv 250-500 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite