Se cere demisia conducerii Spitalului din Urziceni după ce, în 24 de ore, o gravidă a născut pe asfalt, iar un bărbat a murit imediat ce a fost externat

0
Publicat:

Ministrul Sănătății a cerut luni demisia de onoare sau demiterea managerului Spitalului Municipal din Urziceni în urma celor două cazuri șocante care au avut loc în ultimele două zile: o gravidă de 24 de ani a născut lângă zidul maternității pentru că i s-a spus că nu sunt locuri în spital și un bărbat de 32 de ani a murit după ce a fost consultat și trimis acasă. 

O gravidă de 24 de ani din Urziceni a născut pe asfalt Foto: captură video
O gravidă de 24 de ani din Urziceni a născut pe asfalt Foto: captură video

„O demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni cred că este şi morală, şi potrivită“, a spus Rafila.

Gravida, invitată să aștepte Ambulanța

Scandalul nașterii pe trotuar, lângă zidul Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Municipal Urziceni, a pornit de la o postare făcută în dimineața de luni, pe pagina de Facebook a unui ambulanțier. „Săptămâna începe cu o nouă viață! În această dimineață, în jurul orei 6.00, echipajul 97 al SAJ Ialomița, substația Urziceni, a asistat la naștere – o tânără de 24 ani, mama celei de-a treia fetițe perfect sănătoasă! Felicitări mamei, felicitări colegei mele, Gabriela Dobra, pentru profesionalism și implicare!

P.S. Aș atribui o mare bilă neagră Spitalului Municipal Urziceni pentru dezinteres total și nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema Ambulanța. Un caz cu happy-end, dar nu toate se pot încheia așa“, a postat ambulanțierul Marian Iordache pe pagina sa de socializare.

Managerul Spitalului din Urziceni, Daniela Elena Ianuș, a avut o explicație halucinantă pentru această situație: „Pacienta a fost primită în spital, s-a apelat la Ambulanță din spital, noi suntem spital municipal, nu avem linie de gardă de ginecologie, asistenta a înregistrat-o, a sunat la Ambulanță și a insistat să vină o ambulanță de urgență, s-o trimită la Slobozia, cel mai apropiat spital“.

Potrivit lui Ianuș, gravida a fost invitată să aștepte ambulanța, precum și un chirurg al spitalului care să vină să o consulte. Nu a mai fost timp însă. Femeia a intrat în travaliu și a născut în cele din urmă asistată de ambulanțieri. „Spitalul nostru nu are linie de gardă de ginecologie. Pacienta a ieșit pe picioarele ei din CPU (Compartiment de Primiri Urgențe) și între timp a venit ambulanța. Nu știu de ce nu au luat-o și pus-o în ambulanță… a instigat să se filmeze…“, a mai spus managerul de spital.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a calificat situația drept „inacceptabilă, de o gravitate deosebită“ la o instituție sanitară aflată în subordinea autorităților locale. Rafila a adăugat că Inspecția Sanitară de Stat va începe o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat și pentru „aplicarea măsurilor legale în vigoare“. Potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Sănătății, „cu toate că în spital există o secție de obstetrică-ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată, însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale. Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere. Din primele informaţii, se pare că pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la mașina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței“.

Al doilea scandal

Și de parcă nu era de ajuns, un alt caz scandalos s-a înregistrat la același spital cu doar câteva ore înainte: cel al unui bărbat de 32 de ani, din Fierbinții de Jos, care a murit la domiciliu imediat după ce a fost externat din aceeași instituție sanitară – Spitalul Municipal Urziceni.

În acest context, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița au declarat că polițiștii din Urziceni s-au sesizat din oficiu în cazul gravidei care a născut pe asfalt și au anunțat derularea unor anchete penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu și al neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către personalul medical.

Poliția orașului Fierbinți Târg a mai informat că în cazul bărbatului de 32 de ani decedat la locuința sa după externarea din spital, „se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și neglijență în serviciu“.

Sociologul Gelu Duminică a făcut câteva considerații la cald pe pagina sa de Facebook în urma celor două incidente de la Urziceni. „Exercițiu de imaginație: chiar credeți că dacă femeia care a născut pe asfaltul din fața spitalului din Urziceni nu ar fi fost romnie și modestă financiar, ar mai fi fost ignorată de cadrele medicale și trimisă la plimbare? Chiar credeți că dacă tânărul de 32 de ani care a venit cu durere în piept la urgență nu ar fi fost un om modest de la țară, ci un tip cu bani și cu pile la vreun medic, ar fi primit tot un algocalmin și ar fi fost externat, doar pentru ca la doar câteva ore să facă infarct și să moară în brațele familiei?“, a scris ieri acesta.

De altfel, imaginile cu gravida care a născut lângă spital au stârnit un val de reacții în care sute de persoane au cerut intervenția autorităților. „În ce lume trăim!!!! ROMÂNIA lucrului bine făcut! Cum este posibil aşa ceva?!!! Femeia asta naşte în faţă Spitalului URZICENI“, a scris un internaut.

În imaginile publicate pe Facebook se poate vedea mămica, întinsă pe asfalt, având sub ea o pânză albastră, probabil sterilă, precum și nou-născutul, curăţat de către cadrele medicale cu ceea ce par a fi şerveţele. La un moment dat, se aude plânsul copilului. „Gata, bravo! Gata!“, se aude vocea unei femei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite