Românii primesc o veste bună: încă o țară recunoaște oficial perioadele de muncă și dreptul la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat joi, 13 iunie 2024, prin hotărâre, recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state.

 Perioadele de muncă și dreptul la pensie ale românilor, recunoscute și în SUA FOTO: ARHIVA
Perioadele de muncă și dreptul la pensie ale românilor, recunoscute și în SUA FOTO: ARHIVA

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că „Executivul a aprobat modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări”.

Potrovit sursei citate, acordul în domeniul securităţii sociale și aranjamentul său administrativ se aplică persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și celor ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

„Pentru România, Acordul se aplică legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu”, a transmis Ministerul Muncii.

Un alt aspect important se referă la exportul pensiilor, respectiv la „facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată”.

Acordul conține și dispoziții pentru a evita dublarea contribuției de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.

În ceea ce privește lucrătorii detașați, aceștia vor fi reciproc exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei Note în care statele îşi notifică reciproc prin canale diplomatice îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare”, a mai precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite