Rectorul Universităţii de Medicină Bucureşti, Ioanel Sinescu, i-a cerut ministrului Sănătăţii ca medicii să nu mai fie consideraţi funcţionari publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti FOTO Adevărul
Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti FOTO Adevărul

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, academicianul Ioanel Sinescu, i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la deschiderea noului an universitar, să facă în aşa fel încât medicii să nu mai fie consideraţi funcţionari publici.

„Peste tot în lume această profesie este liberară”, a subliniat Sinescu. „Trebuie să se termine odată cu acest lucru pentru că nicio ţară nu are medici funcţionari publici”, a explicat Sinescu, citat de Mediafax.

La rândul său, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a declarat că există deja o lege care scoate medicii sin categoria funcţionarilor publici. Totodată, Bănicioiu a precizat că se lucrează la crearea unui statut al medicului, document care va arăta clar că doctorii nu sunt funcţionari.

„Ar putea intra în vigoare destul de repede, adică spre sfârşitul acestui an”, a precizat Bănicioiu.

Totodată, acesta a adus în discuţie faptul că salariile medicilor vor fi majorate începând de azi şi că spitalele au făcut deja simulări în acest sens.

„Tot personalul medical va beneficia de această majorare, de la 1 octombrie. A fost făcută simulare pentru fiecare spital în parte. În acest an, sunt bani suplimentari, din economiile făcute după implementarea cardului de sănătate, deci din bugetul CNAS. Nu se iau bani din bugetele spitalelor”, a explicat şeful de la Sănătate.

Potrivit acestuia, sunt asiguraţi banii pentru salariile din octombrie, noiembrie şi decembrie. Spitalele vor semna cu casele de asigurări de sănătate, în luna octombrie, actele adiţionale privind sumele alocate creşterilor salariale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite