Ravagiile provocate de vijelii: case inundate, autoturisme avariate, acoperișuri luate de vânt

0
Publicat:

Mai multe gospodării au fost inundate în nordul țării, iar vântul a smuls acoperișurile de pe casele oamenilor.

Acoperiș luat de vânt FOTO ISU Hunedoara
Acoperiș luat de vânt FOTO ISU Hunedoara

A fost cod portocaliu de inundații în Alba şi Bistriţa Năsăud și cod galben în alte 13 județe din nord-vestul țării. Apele au intrat în mai multe case și beciuri și au provocat mari pagube.

În Bistrița, 26 de gospodării au fost afectate de inundații. Pompierii s-au mobilizat cu motopompe pentru a scoate apa din curțile oamenilor. Misiunea echipelor de salvare a fost îngreunată de vântul puternic.

În Borșa, în doar câteva ore, ploile au provocat mari pagube. Apa de pe versanți a umflat râurile și peste 10 case au fost inundate. În Vișeu de Sus, străzile au fost acoperite de apă.

Județul Suceava este sub cod portocaliu de vânt puternic, cu rafale care vor ajunge la 120 de kilometri pe oră în zonele montane înalte. Aproape tot restul țării este sub cod galben. Vântul puternic a provocat pagube în multe zone, unde a doborât copaci și a smuls acoperișuri. Doar în județul Hunedoara 5 autoturisme au fost avariate de crengile și țiglele căzute peste ele. 

În Bistriţa-Năsăud, 26 de gospodării au fost inundate, în urma precipitaţiilor. 

Mai multe căi de acces, dar şi 26 de gospodării (curţi şi beciuri) au fost inundate, luni, în localităţile Căianu Mic şi Căianu Mare, din cauza cantităţilor mari de apă sub formă de precipitaţii şi a scurgerilor de pe versanţi, informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Bistriţa - Năsăud.

Hunedoara: Cinci mașini avariate, şapte acoperişuri afectate

Şapte acoperişuri au fost avariate şi cinci autoturisme au suferit diverse distrugeri după ce mai mulţi arbori au căzut la pământ din cauza vântului puternic care a suflat luni în diverse zone ale judeţului Hunedoara.

În municipiul Vulcan, un acoperiş a căzut peste două autoturisme parcate pe o stradă, iar un alt acoperiş a fost purtat de vânt peste alte două maşini, aflate pe o altă stradă din localitate. Un alt copac a căzut peste un autoturism ce era staţionat în vecinătatea unui parc.

Tot în municipiul Vulcan, au fost luate de vânt două acoperişuri de pe imobile situate pe străzi diferite. În municipiul Lupeni, bucăţi din acoperişul unui bloc, ce au fost dislocate de rafalele de vânt, au căzut peste acoperişul unui alt bloc din apropiere. Un alt acoperiş s-a prăbuşit peste o ţeavă de gaz din localitate. Vântul puternic a rupt un arbore pe strada Moţilor, din Deva, şi a căzut peste cablurile de curent electric.

De asemenea, în localitatea Câmpu lui Neag, un brad căzut a rupt firele de curent electric. Nu au fost semnalate localităţi fără energie electrică. Au intervenit 32 de pompieri cu 9 autospeciale. Din fericire, au fost înregistrate doar pagube materiale.

În Sibiu, vântul puternic a smuls copaci din rădăcini, pe mai multe străzi din municipiul Sibiu, copertine, țigle ori tabla acoperișurilor de pe mai multe clădiri: case, blocuri, cabinete medicale, biserici și alte instituții.

Pompierii au lucrat la înălțime FOTO ISU Sibiu
Pompierii au lucrat la înălțime FOTO ISU Sibiu

Printre clădirile care au suferit avarii se numără și Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Piața Mare a Sibiului, cunoscută drept Biserica Iezuiților. Clădirea monument istoric de secol XVIII, din centrul Sibiului, a rămas fără o parte dintre țiglele de pe acoperiș. 

Temperaturile vor fi deosebit de ridicate săptămâna aceasta, pentru perioada în care ne aflăm, apoi iarna se întoarce. Maximele vor ajunge până la 19 grade Celsius, potrivit meteorologilor. Deși va fi deosebit de cald, vântul va bate cu putere în majoritatea zonelor țării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite