Rafila: Vom depăşi 100.000 de teste şi implicit va creşte numărul celor depistaţi. Nu aşteptăm pasiv ca oamenii să se infecteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri că în perioada următoare va creşte numărul persoanelor confirmate cu coronavirus, deoarece, tulpina nouă este mult mai transmisibilă, dar şi pentru că a crescut capacitatea de testare. Săptămâna viitoare aceasta va ajunge la 100.000 de teste pe zi.

„Nu aşteptăm pasivi ca oamenii să se îmbolnăvească şi să se interneze, ci am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliu l populaţiei, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor şi trimiterea pentru asistenţă medicală spitalicească doar a celor care au nevoie. Peste 3.200 de cabinete de medicină de familie au semnat contracte cu casele judeţene şi au început să testeze”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat că ieri, 18 ianuarie, a fost cel mai mare număr de teste de la începutul pandemiei, respectiv 90.000.

„Numărul de persoane infectate va creşte pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă, cifrele din această perioada sunt incomparabil mai mari decât cele din perioadele anterioare.

Al doilea motiv de creştere a numărului de persoane detectate va fi din cauza creşterii capacităţii de testare, pentru că cine are o suspiciune se poate testa.

Mai avem 100 de centre care trebuie operaţionalizate, trebuie avizate întâi de direcţiile de sănătate publică şi apoi să încheie contractele cu casele. Majoritatea acestor centre din cele 230 vor fi operaţionale până la sfârşitul acestei săptămâni", a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a vorbit de situaţia epidemiologică din românia şi a spus că, cu toate că numărul de cazuri noi înregistrate este mare, proporţia de cazuri internate într-o zi este redusă.

„Vorbim de 2-3% creştere zilnică, fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate", a afirmat el.

Această abordare legată de facilitatea testării va duce la controlul pandemiei, a subliniat ministrul.

„Un caz depistat nu va mai duce la transmitere, o persoană diagnosticată de la început poate beneficia de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge la stadii greu controlabile. Faţă de octombrie, când aveam aceleaşi cifre, din punct de vedere al mortalităţii, este de 8 – 10 ori mai mică", a adăugat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite