Rafila: Au sosit vaccinurile bivalente împotriva COVID-19

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, joi, că primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva COVID-19 au sosit în ţară în această săptămână.

Vaccinul anti-COVID-19 cu noua formulă a ajuns în România / Foto: Arhivă
Vaccinul anti-COVID-19 cu noua formulă a ajuns în România / Foto: Arhivă

Potrivit acestuia, vaccinul bivalent va fi disponibil în cabinetele medicilor de familie şi în centrele de vaccinare din principalele spitale din România.

„Au sosit deja în această săptămână primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România. Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală", a declarat Rafila la dezbaterea online „Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie şi sănătatea românilor", organizată de DC Media Group. 

La începutul lunii, ministrul anunțase că România a cumpărat doar 3 milioane de doze, cu 8 milioane mai puțin decât cantitatea contractată inițial.

  Asta pentru că Ministerul Sănătății a renegociat numărul de doze, acesta fiind și motivul pentru care vaccinul va ajunge la noi mai târziu decât în alte țări. „Ajunge târziu în România pentru că eu am o responsabilitate faţă de banii publici. A fost un proces lung de negociere pentru reducerea cantităţii. În acest an trebuia să cumpărăm peste 19 milioane de doze de vaccin Pfizer. Suntem foarte aproape să semnăm o comandă de 3 milioane de doze care vor ajunge în scurt timp, adică în această lună în România”, a declarat Rafila. 

Accesul la boosterul actualizat este esențial, mai ales pentru persoanele trecute de 50 de ani și/sau cu sistemul imun compromis/deficitar, atrag atenția experții.

„Boosterul bivalent conține și vaccinul original. Imunitatea se maturizează și se diversifică timp de până la 6 luni după vaccinare/infectare. Boosterul crește imunitatea și față de noile versiuni indiferent de forma în care este administrat. Mesajul aici este că boosterul este foarte important dacă a trecut mai mult de 6 luni de la ultimul vaccin sau ultima infectare, indiferent de varianta de vaccin folosită”, explica cercetătorul Octavian Jurma în luna noiembrie.

Reamintim că vaccinul adaptat la Omicron este disponibil în unele țări europene încă din luna septembrie.  

Imunizarea cu vaccinul bivalent BA5 asigură o protecție mult mai bună față de varianta BQ.1.1 decât un singur booster cu vaccin original și semnificativ mai bună decât vaccinarea cu 2 doze de booster original.

Utilizarea lui rapidă și pe scară largă în țările din vestul Europei au permis acestora să depășească cu bine situația critică din spitale. „Fără îndoială, și anul acesta în fața BQ.1.1, la fel ca anul trecut în fața Delta, vaccinul este cel mai important cadou de sărbători pe care îl pot face guvernanții familiilor pe care au obligația constituțională să le protejeze”, potrivit medicului Jurma.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite