Calendarul vaccinărilor la copii. Vârsta recomandată pentru fiecare tip de imunizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai sigură metodă prin care vă puteți proteja copiii împotriva anumitor boli infecțioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B etc. este imunizarea prin vaccinare.

În mai multe țări europene continuă să apară focare de rujeolă. FOTO Shutterstock
În mai multe țări europene continuă să apară focare de rujeolă. FOTO Shutterstock

Copiii, mai ales cei cu vârste sub cinci ani, sunt foarte sensibili la boli, din cauza faptului că sistemul lor imunitar nu și-a construit apărarea necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor. Ei au un risc considerabil de a face o formă gravă de boală, care poate duce la spitalizare sau deces. Vaccinarea reduce acest risc, potrivit specialiștilor în sănătate publică.

În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala”, explică Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Hepatita, poliomielita, difteria, tetanosul sunt doar câteva dintre bolile infecțioase care au reprezentat, în trecut, o cauză de deces importantă. Dezvoltarea vaccinurilor a dus la stoparea răspândirii infecțiilor, la salvarea de vieți și chiar la eradicarea bolilor, în unele cazuri.

Ce sunt vaccinurile

Vaccinurile sunt seruri ce folosesc cantități foarte mici de antigeni pentru a ajuta sistemul imunitar al celui vaccinat să recunoască și să învețe să lupte împotriva bolilor.

Antigenele sunt părți de germeni care fac sistemul imunitar să funcționeze atunci când organismul vine în contact cu cel care poate produce infecția”, explica, anul acesta, RoVaccinare.

INSP arată că părinții care aleg să-și vaccineze copiii contribuie atât la binele acestora, cât și la binele unei întregi comunități.

Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta”, mai precizează INSP.

Primul vaccin, administrat în primele ore de viață

Iată cum arată, potrivit INSP, calendarul național de vaccinare, pentru fiecare grupă de vârstă:

Primele 24 de ore de la naștere, până la 2-7 zile: Vaccin hepatitic B (Hep B)2), Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG). Se administrează în maternitate;

La vârsta de două luni: Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat - medicul de familie;

La vârsta de patru luni: Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat - medicul de familie;

La vârsta de 11 luni: Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat - medicul de familie;

La vârsta de 12 luni: Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) - medicul de familie;

La vârsta de 5 ani: Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) - medicul de familie;

La vârsta de 5-6 ani: Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) - medicul de familie;

La vârsta de 14 ani: Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa) - medicul de familie.

image

Program pilot destinat și copiilor

Amintim că, în urmă cu o lună, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat începerea unui program-pilot de imunizare antigripală în farmacii. 

Programul-pilot inițiat de Ministerul Sănătății și promovat prin ordin de ministru este gândit în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere. Ministerul Sănătății a cumpărat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, distribuit deja încă din septembrie prin intermediul direcțiilor de sănătate publică în cabinetele medicilor de familie. Dozele au ca destinație imunizarea gratuită a persoanelor aflate la risc – copii până în 5 ani, gravide, persoane peste 65 de ani și bolnavi cronic – prin Programul național.

Provocări la nivel mondial cu privire la vaccinare

Numărul de copii vaccinați anual în întreaga lume împotriva a diverse boli (difterie, tetanus, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatită B etc.) este, în prezent, de 100 de milioane. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că vaccinarea previne două-trei milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene (prescrise pentru infecțiile virale).

În ciuda acestor progrese, mai multe țări din UE și din vecinătatea sa se confruntă în prezent cu o epidemie fără precedent de boli care pot fi prevenite prin vaccinare – și acest lucru, din cauza ratelor de vaccinare prea mici. Scăderea încrederii publicului în vaccinare, accesul diferențiat la vaccinuri în funcție de zona geografică și amploarea difuzării de informații eronate și a dezinformării cu privire la vaccinare reprezintă motive de îngrijorare și provocări majore pentru experții din domeniul sănătății publice”, arată Comisia Europeană.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite