Psihologi şi asistenţi sociali, formaţi în domeniul antidrog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
60 de psihologi şi asistenţi sociali, pregătiţi în domeniul antidrog FOTO Adevărul
60 de psihologi şi asistenţi sociali, pregătiţi în domeniul antidrog FOTO Adevărul

Peste 60 de psihologi şi asistenţi sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor beneficia de un program de formare iniţială în domeniul antidrog ce va fi derulat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) în parteneriat cu DGASPC Sector 6.

ANA creşterea nivelului de cunoştinţe ale specialiştilor DGASPC privind influenţa drogurilor ilegale asupra consumatorilor, aceştia urmând a fi familiarizaţi cu aspecte precum tendinţele fenomenului consumului şi traficului de droguri în România, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, semnele consumului de droguri, sistemul de asistenţă destinat persoanelor dependente, noţiuni şi concepte teoretice utilizate în prevenirea consumului de droguri, fenomenul substanţelor noi cu efecte psihoactive.

Sesiunile de formare vor furniza şi informaţii specifice legate de interacţiunea directă a specialiştilor DGASPC cu persoane aflate în dificultate: evaluare psihologică pentru stabilirea nevoii beneficiarilor, stabilirea strategiilor de intervenţie, procesul de consiliere şi tratament, construirea motivaţiei pentru schimbare, interviul motivaţional, abordarea familiei adolescentului toxicoman.

Mi precis, sesiunile de formare vor debuta în octombrie şi se vor realiza prin Centrul Naţional de Formare şi Documentare în Domeniul Drogurilor.

Debutul în lumea consumului de droguri - 20 de ani

Un studiu recent arată că cei mai mulţi narcomani au „debutat“ în lumea consumului de droguri de la 20 de ani, în topul preferinţelor acestora situându-se cannabisul. Aproximativ 10% dintre consumatori au antecedente infracţionale, iar jumătate dintre ei sunt absolvenţi de studii superioare. Aşa arată un studiu prezentat ieri de către oficialii Agenţiei Naţionale Antidrog.

Studiul „Excluderea socială în rândul consumatorilor de droguri neinstituţionalizaţi“ a inclus un eşantion de 400 de consumatori de droguri, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, 74,2 % dintre aceştia fiind bărbaţi, iar peste 20% femei.

Oficiali ai ANA  au explicat că „că studiul a fost realizat pentru prima dată în România, principalul scop al acestei cercetări constând  în evaluarea gradului de excludere socială a consumatorilor problematici de droguri care nu sunt în evidenţa serviciilor oferite în sistem public sau privat“.

Criterii de selecţie pentru consumatorii chestionaţi

„Bineînţeles că am avut  nişte criterii foarte bine stabilite pentru cei incluşi în eşantion. Mai exact: să fie consumator de droguri în ultimele 12 luni anterioare interviului, vârsta cuprinsă între 18-49 de ani şi să fi locuit în Bucureşti cel puţin şase luni din cele 12 anterioare datei interviului“, au precizat specialişti ai ANA.

Astfel, aproximativ jumătate dintre respondenţi au declarat că au studii universitare şi post-universitare, în timp ce doar 10% au absolvit cel mult studiile gimnaziale Persoanele cu studii medii reprezintă 28% din populaţia studiată.

Cannabisul, preferat de peste jumătate dintre respondenţi

În funcţie de drogul consumat, peste jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că preferă cannabisul, 20,5% sunt consumatori de heroină, în timp ce 13,5% au mărturisit că preferă consumul de substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP). Potrivit studiului, cocaina este preferată doar de 7,5 %, în timp ce 2% au declarat consum de ecstasy, 1,5 consum de haşiş, 1,3 consum de metadonă, iar 0,3% consum de solvenţi volatili.
 
Dintre cei 400 de consumatori de droguri incluşi în cercetare, aproape jumătate au precizat faptul că, pe lângă drogul principal au încercat şi consumul de droguri secundare.

Ce droguri combină narcomanii

„Aici problema ar fi la consumatorii de ecstasy, 75% dintre ei consumând şi cannabis, cocaină şi SNPP. La rândul lor, consumatorii de cocaină, îmbină în proporţie de  66,7% cocaina cu alte droguri secundare cum ar fi cannabis, ecstasy şi medixcamente, în timp ce consumatorii de SNPP înregistrează în proporţie de 63% consum secundar, din care cea mai mare parte o reprezintă consumul de heroină. Menţionăm aici că 91% dintre consumatorii de SNPP consumă şi heroină“, au explicat specialiştii antidrog.

Consumatorii ocazionali versus cei de cursă lungă

Potrivit studiului, 57% dintre respondenţi sunt consumatori ocazionali. Dintre aceştia, 30%  consumă de 2-3 ori pe săptămână, iar 27% consumă mai puţin de o dată pe săptămână. La polul opus, se numără consumatorii „intensivi“: 32% consumă  în fiecare zi, iar 11% au declarat consum de 4-6 ori pe săptămână.

„În funcţie de drogul principal consumat, consumatorii de heroină (78%) se încadrează la consumul intensiv. Mai exact, în fiecare zi sau de 4-6 ori pe săptămână, în timp ce consumul ocazional (2-3 ori pe săptămână sau mai puţin de o dată pe săptămână) este predominantîn rândul consumatorilor de cannabis (72,9%)“, se precizează în studiu ANA.

Pe aceeaşi temă:

Strategia Antidrog: seringi disponibile la automate şi teste antidrog la liber

Conducerea Agenţiei Naţionale Antidrog a anunţat miercuri că intenţionează să monteze automate cu seringi în zonele cu mulţi consumatori şi să faciliteze vânzarea de teste antidorg în farmacii. Aşa a anunţat chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Programul naţional de prevenire a consumului de droguri va fi pus în aplicare de Agenţia Naţională Antidrog

Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013 – 2016 va fi pus în aplicare exclusiv de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA), potrivit unei hotărâri de guvern pusă în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite