Programul naţional de prevenire a consumului de droguri va fi pus în aplicare de Agenţia Naţională Antidrog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Naţională Antidrog va pune în aplicare programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială FOTO Adevărul
Agenţia Naţională Antidrog va pune în aplicare programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială FOTO Adevărul

Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013 – 2016 va fi pus în aplicare exclusiv de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA), potrivit unei hotărâri de guvern pusă în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

UPDATE În opinia medicului Maria Georgescu, preşedintele Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS), proiectul de hotărâre de guvern vine ca urmare a faptului că organizaţiile neguvernamentale au returnat seringile achiziţionate de ANA pentru programele de schimb de seringi.

„Spre exemplu, noi avem 400.000 de seringi luate prin proces verbal, pe care nu le putem folosi, deşi specificaţiile au fost întrunite. Ne-am văzut nevoiţi să le returnăm pentru că nu puteau fi utilizate de consumatori. Practic, prin proiectul de lege, ANA ar putea să îşi creeze propriile centre de schimb de seringi, ceea ce din punctul meu de vedere este mai bine întrucât consumatorii vor avea la dispoziţie mai multe modalităţi de schimb de seringi”, a explicat pentru adevarul.ro Maria Georgescu, preşedinte ARAS.

Aceasta a completat că obiectivul ANA faţă de cei care consumă droguri este să îi scoată din consum, nu să minimalizeze riscurile, centrele fiind de tratament şi nu de reducere a riscurilor.

Resursele umane din ONG-uri ar putea fi plătite

La rândul său, Valentin Simionov, directorul executiv al Romanian Harm Reduction Network (RHRN) susţine că scopul celor două proiecte ar putea fi o colaborare între ANA şi ONG-urile. 

„E posibil ca prin aceste documente, resursele umane care oferă servicii în ONG-urile de profil să fie plătite. Aici este de fapt marea problemă la ora actuală. Putem să avem infrastructură sau logistică, dar dacă nu ai oameni cu care să lucrezi, nu ai cum să ajungi la beneficiari. Legat de seringi, achiziţia seringilor ieftine, de producţie turcească, sper să fie o lecţie de viitor pentru autorităţi, astfel încât data viitoare să cumpere produse de calitate”, a declarat pentru adevarul.ro Valentin Simionov.

Consolidarea sistemului naţional integrat de prevenire şi asistenţă medicală

În acelaşi timp, Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013 – 2016 va fi pus în aplicare de către ANA, prin procedură de selecţie a cererilor de finanţare depuse de către organizaţiile neguvernamentale, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Mai exact, precizează sursa citată, se are în vedere îndeplinirea obiectivelor din Strategia Naţională Antidrog 2013 - 2020 şi Planul de Acţiune în perioada 2013 –2016 pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog 2013 – 2020.

Printre altele, se doreşte dezvoltarea şi consolidarea sistemului naţional integrat de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri în concordanţă cu evidenţele ştiinţifice, precum şi informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei generale, şcolare şi a grupurilor vulnerabile privind efectele consumului de alcool, tutun, droguri şi noi substanţe cu efecte psihoactive.

Tinerii, orientaţi către activităţi cultural artistice şi sportive

De asemenea, se intenţionează orientarea acestora către activităţi cultural artistice şi sportive, ca alternativă la consumul de droguri.

O altă reglementare vizează centrele de furnizare de servicii pentru consumatorii de droguri, care trebuie să îndeplinească standardele minime obligatorii de organizare şi funcţionare. În plus, ar putea fi înfiinţat şi un laborator specializat pe analize toxicologice, în cadrul căruia să fie derulate programe de cercetare medicală.

 Agenţia Naţională Antidrog şi-a propus să creeze un nou sistem la nivel naţional al politicilor publice în domeniul antidrog. Astfel, societatea civilă va avea posibilitatea să participe la programele şi proiectele antidrog, se mai arată în comunicatul de presă.
 
 Potrivit ministerului, programul va permite dezvoltarea unei reţele de servicii eficiente de prevenire, asistenţă medicală, psihologică şi reintegrare socială a consumatorilor de droguri, prin posibilitatea de implicare comunitară şi schimb de expertiză între sistemul public si cel privat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite