Studiu. Românii preferă să apeleze la vrăjitoare pentru a-şi rezolva problemele psihologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii preferă să meargă la vrăjitoare decât la psiholog atunci când întâmpină probleme  FOTO Adevărul
Românii preferă să meargă la vrăjitoare decât la psiholog atunci când întâmpină probleme  FOTO Adevărul

Aproape 70% dintre români nu au trecut niciodată pe la psiholog, arată cel mai recent studiu derulat de Colegiul Psihologilor din România. Asta în condiţiile în care România este una dintre ţările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei şomajului, infracţionalităţii şi consumului de droguri ca efecte directe ale crizei economice şi sociale din ultimii ani.

„Am încercat să arătam faptul că românii au probleme psihologice însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie şi la alte forme neadecvate pentru soluţionarea problemelor de ordin psihologic”, a declarat profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Dintre cei care aleg totuşi psihologul, cei mai mulţi solicită sprijin întrucât fie sunt stresaţi, fie sunt hărţuiţi la locul de muncă.

„Numărul cazurilor de hărţuire la locul de muncă a crescut în ultimii ani. Dacă până acum, o treime dintre oamenii care ajungeu într-un cabinet, reclamau că nu mai suportă stresul şi hărţuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumătate dintre pacienţi”, a explicat Aniţei.

El a mai spus că o persoană care este hărţuită la locul de muncă nu ştie cui să se adreseze, pentru că în România nu există o legislaţie privind acest aspect. De altfel, femeile sunt victimele hărţuirilor la locul de muncă, dar există şi bărbaţi care acuză stări depresive din acest motiv.

„Nu vorbesc de banala hărţuire sexuală sau banalele gesturi obscene, ci vorbesc mai ales de aceste acţiuni de hărţuire exercitate de persoane care deţin o funcţie de autoritate şi o pot exercita pe această cale, nevoia de a-şi exrecita puterea şi nevoia de a-i vedea pe ceilalţi că sunt obedienţi. Dacă vrei să vezi un om cu adevărat, pune-l într-o funcţie de conducere”, a continuat preşedintele CPR.

Alte probleme frecvente pentru care procentul mic de români se adresează psihologului sunt suprasolicitarea, conflictele, neîncrederea şi dificultatea de adaptare.

Avizele psihologice date de, multe ori, de psihologi neautorizaţi

Reprezentantul psihologilor a arătat că instituţiile statului român încurajează direct sau indirect furnizorii ilegali de servicii psihologice.

„Asistăm la o imposibilitate a psihologilor de a păstra standardele de calitate optime pentru serviciile prestate. Solicităm autorităţilor statului roman să adopte, cât mai urgent, decontarea serviciilor necesare populaţiei României, precum şi adoptarea unui program naţional de asistenţă psihologică”, a declarat şi Laurenţiu Ştefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor, care a adăugat că „numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienţilor”.

Astfel, specialiştii au atras atenţia că avizele psihologice pentru permisul auto şi de port armă sunt date de, multe ori, de psihologi neautorizaţi şi nu există o evidenţă clară a acestor documente, cerând autorităţilor să reglementeze acest sistem.

„Este nevoie de o evidenţă clară a tuturor avizelor psihologice. Se impune ca acestea să fie date de către phihologi care lucrează în structuri autorizate. În cazul cadrelor didactice, de exemplu, aceste avize psihologice fie lipsesc cu desfăvârşire, fie sunt date de medicina muncii şi nu sunt în acord cu metodologia specifică”, a declarat şi Florinda Golu, preşedintele comisiei de metodologie a Colegiului Psihologilor din România.

La rândul său, Mihai Aniţei, a spus că, fără un control riguros al acestor avize, atât pentru permisele auto sau port armă, cât a celor pentru angajaţi, precum profesorii sau medicii, pot apărea situaţii cu repercuisuni grave asupra comunităţii.

Examenul psihologic pentru permisul auto este uşor, susţin peste 40% din români

Potrivit cercetării CPR, 46,2% dintre români consideră că examenul psihologic pentru permisul de conducere a fost foarte uşor, 44,4% îl consideră uşor, în timp ce numai un procent de 2,3% dintre români consideră că au trecut cu greu de examenul psihologic.

Totodată, potrivit datelor obţinute, 65.2% dintre români aprecizară examenul psihologic pentru permisul de port armă ca fiind uşor, 17,4% îl consideră foarte uşor, în timp ce numai 17,4% îl apreciază ca fiind dificil. În plus, 79,6% dintre români consideră incorect ca policlinicile medicale să furnizeze servicii psihologice.

Sondajul de a fost derulat la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 1000 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite