Ordinul de protecție se va emite și pentru violențele care nu sunt domestice

0
Publicat:

Începând din vara acestui an, ordinul de protecție, care protejează o victimă de agresor, se va putea aplica și în alte tipuri de violențe, nu numai a celor domestice, cum este în prezent.

Brățările electronice sunt introduse etapizat în toate județele din România FOTO arhivă Adevărul
Brățările electronice sunt introduse etapizat în toate județele din România FOTO arhivă Adevărul

Astfel, un astfel de ordin de protecție se va putea emite și în cazurile de violență petrecute în afara familiilor sau relațiilor de concubinaj. Vorbim, între altele, de orice lovire sau act de violență cauzator de suferințe fizice, orice act de violență de natură sexuală, dar și de amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni. Apoi, ordinul de protecție se poate emite împotriva persoanei acuzate de fapta repetată de urmărire a unei persoane sau de hărțuire online, inclusiv , mesaje online instigatoare la ură. „Ordinul de protecție provizoriu se emite de îndată, la cererea scrisă a victimei actelor de violență sau, după caz, a tutorelui ori a altui reprezentant legal al acesteia, de către polițiștii care, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iau cunoștință de săvârșirea unui act de violență, iar din evaluarea situației de fapt rezultă că există risc iminent cu privire la săvârșirea unui alt act de violență îndreptat împotriva victimei, care pune în pericol viața, integritatea fizică ori libertatea acesteia”, se arată în Legea 26 din 28 februarie 2024 care a fost recent publicată în Monitorul Oficial.

Armele se predau poliției

Ordinul de protecție provizoriu va stipula evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, dar și interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, cu victima. În plus, agresorul va fi obligat să predea poliției armele pe care le deține legal.

De precizat, ordinul de protecție provizoriu are o valabilitate de cinci zile, va fi supus confirmării de către procuror și va putea fi contestat la instanța de judecată în 48 de ore de la emitere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite