Un fost ministru este acuzat că și-a torturat și ucis soția. Cazul a dus la înăsprirea legislației privind violența domestică

0
Publicat:

Un fost ministru al Economiei din Kazahstan este acuzat că şi-a torturat şi ucis soţia, un caz care a şocat societatea din această ţară central-asiatică, mediatizând subiectul tabu al violenţei domestice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Kuandîk Bisimbaev și sotia sa Saltanat Nukenova FOTO akipress.com
Kuandîk Bisimbaev și sotia sa Saltanat Nukenova FOTO akipress.com

Kuandîk Bişimbaev, în vârstă de 43 de ani, fost ministru al Economiei și consilier al ex-preşedintelui Nursultan Nazarbaev, este judecat de un tribunal din Astana, însă jurnaliştii nu au fost autorizaţi să asiste la deschiderea procesului său, luni.

Potrivit agenției de presă Kazinform, Bişimbaev este acuzat de „torturi fizice şi psihice” şi de „uciderea cu deosebită cruzime” a soţiei sale. Fratele fostului ministru este acuzat de complicitate.

Bişimbaev a pledat nevinovat, iar data pronunţării verdictului nu a fost anunţată.

Moartea soţiei lui Bişimbaev, Saltanat Nukenova, 31 de ani, ucisă în noiembrie într-un restaurant din Astana, a provocat o undă de şoc în Kazahstan, ţară cu 20 milioane de locuitori, unde societatea rămâne în mare parte patriarhală, notează AFP.

Cazul l-a determinat pe preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev să reacţioneze, mai ales prin înăsprirea legislaţiei care incriminează violenţa domestică.

De asemenea, se derulează o campanie de afişaj public prin care femeile sunt îndemnate să nu se mai teamă să depună plângere, iar forţele de ordine anunţă că a crescut deja numărul arestărilor.

Conform autorităţilor, anual se înregistrează peste 80 de feminicide în Kazahstan, însă Naţiunile Unite evocă cifra de 400 de femei ucise în fiecare an.

Kuandîk Bişimbaev riscă până la 15 ani de închisoare fără posibilitate de eliberare condiţionată. În trecut mai fusese condamnat pentru corupţie la zece ani de detenţie, dar eliberat condiţionat în 2019.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite