Proteste spontane ale salariaților din sistemul public. Angajații vor salarii mai mari

0
Publicat:

Angajații din sistemul public, din mai multe județe din țară, protestează pentru a patra zi la rând. Aceștia solicită mărirea salariilor.

Angajații CNAS au protestat zece zile la rând pentru a obține majorări salariale - Foto Facebook
Angajații CNAS au protestat zece zile la rând pentru a obține majorări salariale - Foto Facebook

Salariații Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, ai Casei Judeţene de Pensii şi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) continuă protestele spontane faţă de nivelul salarizării din sistem. Angajații protestează zilnic, timp de două ore, nemulțumiți de nivelul de salarizare. În acest interval, vor fi asigurate doar urgențele, potrivit directorului instituției, Alice Conea, conform Agerpres. 

 La Casa județeană de Pensii Prahova nu este afectată relația cu publicul, angajații au protestat între 10:00 și 11:00, potrivit Elenei Nicodim, membru de sindicat. 

Protestele la AJPIS Prahova au început miercurea trecută și continuă în fiecare zi între 10:00 și 11:00. Reprezentata instituției, Ana Maria Vergu anunță că pe 22 noiembrie va avea loc o grevă de avertisment, care va afecta relația cu publicul, pentru că va fi oprită total activitatea salariaților.  

"Dacă nu se rezolvă nimic şi nu suntem chemaţi la negocieri, din data de 27 întrerupem total activitatea cu publicul şi efectuarea plăţilor care beneficiarii AJPIS", a subliniat reprezentanta AJPIS. 

În această instituție, aproximativ 99% dintre salariaţi s-au alăturat acţiunii de protest, atât membrii de sindicat, cât şi personalul neafiliat. Angajații sunt nemulțumiți de diferențele salariale din sistem, de condițiile de muncă și de lipsa totală de transparenţă din sistem. 

Încă de săptămâna trecută au loc proteste în instituțiile publice din mai multe județe din țară legate de nivelul de salarizare. 

Și la DSP Giurgiu și  la Laboratorul de analize Giurgiu continuă protestele pentru a patra zi la rând. Salariații au ieșit în fața instituției timp de o oră. 

Angajații spun că protestele au apărut ca urmare a inechităţilor salariale pentru că salariile lor nu au mai fost majorate din anul 2018, iar cei de la Casele de Sănătate au obţinut majorarea grilei de salarizare, în timp ce solicitările DSP-urilor au fost respinse, deşi şi această instituţie face parte din sistemul de sănătate. Totodată, aceștia anunță că protestele vor continua.

Și în Vâlcea au fost proteste ale angajaților Inspectoratului Teritorial de muncă, timp de o oră. Salariații amenință cu greva generală, dacă nu vor fi luați în seamă, potrivit Agerpres. 

  „Am început protestul astăzi, cu o oră, după aceea o să ne aliem sindicatului din cadrul Ministerului Muncii, care din data de 23 noiembrie face greva de avertisment, iar din 27 grevă generală. Cerem şi noi salariile egale pentru muncă egală. În cadrul instituţiilor de control noi avem salariile cele mai mici. Sunt cu 2.500, 3.000, 4.000 de lei, sub nivelul celorlalte instituţii de control, cum ar fi la Finanţe, la Casa de Asigurări de Sănătate, Inspecţia Muncii, APIA, Şomajul şi chiar Casa de Pensii. Noi suntem tot instituţie de control. Cercetăm accidente mortale, explozii, munca la negru şi noi avem salariile cele mai mici din ţară dintre instituţiile de control”, a precizat Valentin Trofin, inspector de muncă în cadrul ITM Vâlcea.     Săptămâna trecută, au avut loc proteste spontane ale angajaţilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică şi din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar și de la Casa Judeţeană de Pensii. Salariile sunt principalul motiv de nemulțumire.   

Proteste au fost și la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Buzău, angajații de aici amenință cu greva de avertisment în situaţia în care până miercuri solicitările sindicatelor nu vor fi luate în calcul de către Guvern.  

"Suntem în cea de-a treia zi de proteste. Timp de o oră suntem în curtea instituţiei să ne strigam nemulţumirile legate de salarii. În continuare asigurăm activitatea cu publicul. Dacă nemulţumirile noastre nu vor fi luate în seamă, pentru miercuri, 22 noiembrie, este programată o greva de avertisment între orele 8-10. Astăzi suntem peste 30 de angajaţi ieşiţi la protestul spontan. Solicităm salarii echitabile, condiţii de muncă optime, alocarea unui personal suficient pentru a face faţă volumului de muncă, plata orelor suplimentare, optimizarea aplicaţiilor informatice şi nu în ultimul rând stabilitatea locurilor de muncă ", a precizat, unul dintre membrii Sindicatului naţional al instituţiilor din Ministerul Muncii, Denisa Irimia, potrivit sursei citate anterior.

Ministrul Sănătății anunță că se va întâlni cu sindicaliștii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că se va întâlni miercuri cu sindicatele relevante care reprezintă angajaţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică. Alexandru Rafila a menționat, la B1Tv, că a luat legătura cu sindicatele și că unele revendicări ale angajaților sunt justificate, conform Agerpres. 

  „O criză economică prin care trece şi România, alături de alte ţări, nu este, poate, cel mai bun moment în care poţi să rezolvi foarte multe revendicări. Au început proteste la Casa Naţională şi casele judeţene de asigurări de sănătate. Revendicările dânşilor au fost rezolvate, printr-o lege aprobată în Parlament. Ulterior, angajaţii din DSP-uri şi din cadrul Ministerului Sănătăţii au solicitat un tratament egal. Din acest punct de vedere, eu nu pot să nu înţeleg că revendicările lor sunt bazate pe o chestiune de principiu, pe care trebuie să o înţelegem, respectiv că sistemul de sănătate, fie că discutăm de administrarea sistemului de sănătate, fie că discutăm de asigurările de sănătate, trebuie privit în întregul lui şi, probabil, de aici a plecat nemulţumirea celor din DSP-uri”, a spus ministrul.   

Nemulțumirile angajaților au pornit și de la faptul că salariații CNAS vor primi creșteri salariale, după multiple acțiuni de protest, ce au avut loc timp de zece zile.  

  Ministrul Sănătății a subliniat că atunci când  „se satisface o anumită revendicare” salarială, apar automat alte categorii cu revendicări similare.   

  „Până la urmă, decizia a fost luată la nivelul Parlamentului, nu la nivelul Guvernului. A fost vorba de modificarea unei legi, care permite acest lucru. O să încerc să găsim o soluţie care să fie şi raţională şi aplicabilă, în acelaşi timp”, a completat Alexandru Rafila.  

Săptămâna trecută a avut loc o Conferință Națională a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), unde au fost anunțate numeroase acțiuni spontane de protest, iar liderii FNSA au spus că vor încuraja aceste inițiative.  

Membrii sindicatelor afiliate Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii avertizează că vor declanşa greva generală în data de 27 noiembrie, dacă revendicările lor privind condiţiile de muncă şi salarizarea nu vor fi soluţionate, potrivit unui comunicat al Federației.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite