Proteste spontane ale angajaților, încurajate de liderul Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație

0
Publicat:

Întâlnirea de joi de la Timișoara a liderilor Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), în cadrul Conferinţei Naţionale a Federaţiei, a avut ca temă  problemele pe care le va crea în sistem aplicarea OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare şi care se vor reflecta şi în reduceri de personal. 

Conferinţei Naţionale a Federaţiei -  Foto Facebook FNSA
Conferinţei Naţionale a Federaţiei - Foto Facebook FNSA

Un număr de  peste 50 de reprezentanţi ai organizaţiilor afiliate din administraţia centrală şi locală au participat la întâlnire. Aceștia au anunţat numeroase "acţiuni spontane" de protest în perioada următoare, iniţiative susţinute de liderii FNSA, potrivit Agerpres.

"Prin toate acţiunile şi demersurile legislative ale Guvernului României din ultimele luni, toate justificate de criză, din punctul lor de vedere, de fapt încearcă să pună o povară financiară şi mai mare pe tot ceea ce înseamnă salariaţii din administraţie, justificând o aşa-zisă criză, dar din punctul nostru de vedere, tot ceea ce şi-au propus prin actele normative, aşa-zisele economii, acestea nu vor exista pentru că nu caută şi nu doresc să caute locul unde să stopeze risipa. Ceea ce se întâmplă în administraţie, prin blocarea posturilor, prin faptul că în multe instituţii vom ajunge la concedieri şi că se spune de către guvernanţi că suntem peste 1,28 milioane de angajaţi, când în administraţie sunt doar 134.000, ei lasă să se înţeleagă că toţi cei 1,28 de milioane de oameni sunt doar în administraţie. Acest lucru nu este real, pentru că aceşti 1,28 milioane de oameni sunt în întregul sistem bugetar, care înseamnă şi Învăţământul (cu 500.000 de angajaţi), Sănătatea, Poliţia, Armata. Administraţia funcţionează cu deficit de personal", a afirmat Bogdan Şchiop, într-o conferinţă de presă. 

Vicepreşedintele FNSA, Dan Iliescu, a precizat că un sector supradimensionat din sistemul bugetar este în rândul secretariatelor de stat şi la cabinetele demnitarilor. 

"Excedentul de personal este în zona secretariatelor de stat. Argumentul este cert. Este o creştere de circa 60% în patru ani. Sunt foarte mulţi secretari de stat, iar aceste ordonanţe de urgenţă, date peste noapte, probabil că sunt date de ei. Au foarte multe idei, apare o ordonanţă de urgenţă, iar peste trei zile apare o altă ordonanţă de urgenţă care o modifică pe prima, care nu este aplicabilă. Apoi, este zona demnitarilor. În Legea austerităţii se discută despre tăierea posturilor de demnitari, cu 25%, dar numai dacă sunt structuri care nu sunt specificate prin legi specifice instituţiilor respective. Practic, numărul demnitarilor nu se reduce deloc, pentru că toţi sunt numiţi în funcţii prin legi specifice", a explicat Dan Iliescu. 

Totodată, Bogdan Şchiop a subliniat că în perioada următoare vor urma numeroase proteste spontane în administraţie şi că în acest context este important ca guvernanţii să îi cheme la dialog pe reprezentanţii FNSA. 

"Până la grevă, pentru început, sunt consultate organizaţiile sindicale. Salariaţii au ajuns la limita răbdării privind modul în care le sunt respectate drepturile şi prin toate actele normative ale Guvernului se urmăreşte restrângerea şi mai accentuată a acestor drepturi, a dreptului la un trai decent. Urmează proteste spontane şi o consultare internă, fiecare organizaţie va decide ce acţiuni va face. (...). Încurajăm aceste acţiuni spontane", a mai subliniat preşedintele FNSA, Bogdan Şchiop.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite