PROIECT Program naţional pentru îngrijiri la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
0,2% din populaţie primeşte îngrijiri la domiciliu FOTO Adevărul
0,2% din populaţie primeşte îngrijiri la domiciliu FOTO Adevărul

Îngrijirea medicală la domiciliu pentru vârstnici şi alte persoane cu probleme de sănătate ar trebui integrată într-un program naţional, spun 60 de organizaţii non-guvernamentale care au un asemenea proiect şi la care cheamă ca parteneri ministerele Muncii şi Sănătăţii.

În prezent, doar 0,2% din populaţie primeşte servicii medicale la domiciliu, faţă de 20%, câţi ar avea nevoie, subliniază digi24.ro. În statele europene, însă, media este de 10 ori mai mare.

„Ar fi trebuit doar ca statul român, Guvernul României, să ia acest model, această experienţă, şi să creeze un sistem pe plan naţional ca să poată să beneficieze toţi românii, să aibă toată lumea egalitate de şanse, pentru că în acest moment sunt heirupist dezvoltate îngrijirile la domiciliu”, a declarat Măriuca Ivan, directorul general al Fundaţiei Crucea Alb-Galbenă.

La proiect au contribuit 58 de ONG-uri, transmite sursa citată. Organizaţiile cer un sistem reglementat atât de Ministerul Muncii, cât şi de cel al Sănătăţii, în care să fie integrate servicii medicale, sociale, de consiliere şi informare.

„Este nevoie ca furnizorii de servicii sociale să acceseze fonduri europene”, a explicat Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite