Prin reorganizarea Institutului Naţional de Transfuzie pacienţii îşi vor putea deconta tratamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu reorganizarea Institutului Naţional de Transfuzii, pacienţii îşi vor putea deconta tratamentul, a arătat luni, în cadrul unei dezbateri, Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS).

„În primul şi în primul rând pacienţii vor avea acces la un tratament de calitate într-un institut care printr-un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le poate deconta tratamentul şi le poate elibera bilete de trimitere pentru dânşii. Acum mulţi îşi plătesc analizele din fondurile proprii”, a declarat Ţucmeanu, întrebat care vor fi beneficiile reorganizării Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină.

Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, a atras atenţia şi asupra deficitului de personal din instituţie. „Prin noua reorganizare şi intrând pe sistemul de urgenţă avem posibilitatea să plătim ore suplimentare oamenilor. Acum nu facem pentru că aşa este legea”, a declarat medicul, citat de Agerpres.

Hemofilicii şi talasemicii, trataţi în spital

În ceea ce-i priveşte pe pacienţii cu talasemie şi cei cu hemofilie, oficialii spun că aceştia trebuie trataţi în spital şi nu la institut. „Activitatea de transfuzie este una care se desfăşoară de la vena donatorului până la vena pacientului, deci institutul nu poate avea ca şi atribuţie activitatea terapeutică de transfuzie, acesta este cel mai important lucru şi acest aspect se încearcă acum, să se obţină cadrul legal terapeutic pentru talasemici şi hemofilici”, a completat Goşa.

Pe de altă parte, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), a declarat că  vor rămâne pacienţi de talasemie şi hemofilie în cadrul institutului undeva pe hârtie. „Nu există un spaţiu amenajat, autorizat, exact ce ni se reproşează de 40 de ani de când suntem trataţi aici, că nu avem un spaţiu autorizat, bun, să se autorizeze”, a completat Gănescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite