Primul caz de gripă din acest sezon, confirmat de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost confirmat primul caz de gripă din acest sezon, la un pacient din Iaşi, analizele indicând drept cauza boli virusul AH1N1. În ultima săptămână au fost înregistratate 80.000 de infecţii respiratorii acute, mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Din datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCT) reiese că primul caz de gripă a fost confirmat la un pacient din Iaşi. Anul trecut, primul caz de gripă nu a fost provocat de virusul AH1N1, ci de virusul AH3N2.

La nivel naţional, în intervalul 16-22 noiembrie, au fost în total 82.883 de cazui de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii, cu doi la sută mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului anterior ( 81.244) şi cu 0,3 la sută mai multe faţă de cele înregistrate în săptămâna precedentă (82.649).

Reprezentanţii CNSCBT au mai menţionat că, în perioada 16-22 noiembrie, s-au înregistrat la nivel naţional 29 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 33 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. Tot în acest interval au fost raportate cinci cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu două mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Peste 300.000 de români au fost vaccinaţi

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la data de 24 noiembrie a fost confirmat cu laboratorul un singur caz de gripă AH1N1, potrivit statisticilor CNSCBT.

Până în 22 noiembrie au fost vaccinate gratuit prin programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii 333.569 de persoane din grupele la risc. Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea imunizării, dar şi respectarea măsurilor de igienă.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri