Primarul Apostol, tătucul moşierilor din Snagov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din Snagov şi din Jilava, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov au ajuns după gratii în urma unui răsunător scandal de corupţie.

Cu doar câteva minute înainte ca instanţa să decidă arestarea sa, primarul  din Snagov, Apostol Muşat, ajunsese ieri după-masă liniştit la vila sa din localitatea Ciofliceni.  O casă cât un palat, cu două garaje, zugrăvită într-un vişiniu strident şi fără prea mulţi vecini în zonă. A coborât fără să-i pese dintr-un Porsche Cayenne şi s-a refugiat în casă fără să sufle vreo vorbă.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul: în ultima declaraţie de avere a edilului, din anul curent, este menţionat că are în proprietate doar o Dacie, cumpărată în 2008. În condiţiile în care Muşat conducea un luxos Porsche Cayenne, iar în faţa casei mai avea parcat un Mercedes ML, negru, evaluat la 100.000 de euro.

Pensiune şi sală de petreceri lângă pădure

Domeniul din localitatea Ciofliceni unde locuieşte primarul intră la categoria bunurile cele mai „redutabile", pentru că Apostol Muşat mai controlează, unele din umbră, altele din acte, mai multe proprietăţi în comuna „bogaţilor", pe care o conduce. Dacă unii susţin despre „Clubul Snagov" că o parte din profitul pe care îl face acest centru intră în buzunarul latifundiarului arestat pentru luare de mită, altele sunt evidente că sunt controlate de el.

Muşat mai deţine la buza  pădurii din Snagov o pensiune cu etaj, de trei stele, numită „Alex". Lângă ea a ridicat şi o sală de festivităţi grandioasă cu mese de billiard, aparate mecanice, un bar imens şi sală de dans. Angajaţii acestuia nu păreau foarte afectaţi de soarta afacerii, deşi patronul ei a ajuns după gratii. „Domnu' Muşat nu este astăzi aici. Nu ştim când vine, el vine doar aşa, să ridice... dar de ce vă interesează? Ieşiţi afară de-aici!", s-au răstit ieri doi bărbaţi care păzeau localul, tolăniţi pe canapele din piele.

Soţia lui câştigă salariul minim pe economie

Pentru Muşat, comuna Snagov este precum Insula Comorilor. Oamenii din zonă care îl cunosc susţin că acesta sponsorizează şi echipa locală de fotbal, FC Snagov. „Primaru' e mare boier. Are palat, club, echipă de fotbal,  a ştiut de unde să stoarcă bani", a spus unul dintre vecinii primarului şpăgar.

Şi, totuşi, bunuri declarate de Apostol Muşat, sunt puţine şi modeste ca valoare, dacă ne luăm după declaraţia de avere. Oficial, în custodia lui nu s-ar afla decât casa de 300 de metri pătraţi în care locuieşte, un apartament pe care l-a înstrăinat, în 2010, pentru 35.000 de euro.  Tot pe acte, primarul a scris cu mâna lui că soţia, Săvica, a câştigat doar 8.000 de lei într-un an. Ceea ce înseamnă că aceasta a avut un venit lunar echivalent cu un salariu minim pe economie din activitatea desfăşurată la un SRL.  Tot oficial, în anul 2010, primarul din Snagov a avut un venit de 24.345 de lei.

Primarul Jilavei, cu agoniseala la secret

Primarul Jilavei, Adrian Mladin, îşi ţine agoniseala la "secret". El nu şi-a depus declaraţiile de avere. În schimb, vicepreşedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, deţine un apartament în Bucureşti, cinci terenuri, printre care şi unul forestier în Corbeanca (Ilfov). De asemenea, Roman mai deţine două autoturisme - un Aro şi un Volkswagen -, dar şi un tractor.

Scandal la instanţă

Curtea de Apel Bucureşti a încheiat miercuri seara dezbaterile pe propunerea de arestare a celor şase după aproximativ patru ore de la începerea şedinţei de judecată. După încheierea şedinţei, primarul din Snagov, Apostol Muşat, căruia îi expirase ordonanţa de reţinere, a ieşit din sala de judecată. În acel moment, jurnaliştii au vrut să-i adreseze întrebări, însă prietenii şi rudele edilului i-au bruscat. Muşat a susţinut că este nevinovat şi că este acuzat de trafic de influenţă doar pentru că a dat un telefon primarului din Jilava pentru a primi pe cineva în audienţă.

3,6 milioane de euro ar fi fost şpaga percepută în dosarul aleşilor din Ilfov.

Au ajuns după gratii

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman (UNPR), primarul din Snagov, Apostol Muşat (PDL) şi cel din Jilava, Adrian Mladin (UNPR), au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile într-unul dintre cele mai mari scandaluri cu terenuri.

De asemenea, a mai fost arestat preventiv şi Ovidiu  Szasz, finul edilului din Jilava, Adrian Mladin.Alături de aceştia au mai fost reţinuţi notarii Eugenia Cuţaru şi Roxana Curpene, însă în cazul lor instanţa a decis interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. În această cauză mai este cercetat şi Ion Scaeţeanu, un apropiat al primarului din Snagov, Apostol Muşat. Conform procurorilor, în perioada martie - noiembrie 2011, primarii din Jilava şi din Snagov, vicepreşedintele CJ Ilfov şi Ion Scaeţeanu i-ar fi cerut unui denunţător peste 3,5 milioane de euro pentru a-i elibera documentele cadastrale pentru două terenuri, în suprafaţă de aproape 24 de hectare, situate în Jilava (Ilfov).

Şpagă după şpagă

Iniţial, Mladin i-ar fi cerut şpagă denunţătorului 500.000 de euro, din care, la 19 septembrie 2011, ar fi primit efectiv 50.000 de euro. Înainte a lua mita, edilul din Jilava l-a influenţat pe finul său Ovidiu Szacs să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul prin care acesta din urmă să-i cedeze drepturile asupra a două terenuri.

Apostol Muşat deţine un adevărat domeniu în Snagov  

image

Întrucât Mladin nu a rezolvat rapid „problema", pe fir a intrat primarul din Snagov, Apostol Muşat, care, sub pretextul că este prieten cu edilul din Jilava, dar şi că are influenţă asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale. Muşat a cerut, la rândul său, mită de 1,1 milioane de euro. Apostol Muşat susţine acum că el este contactat zilnic de zeci de persoane, astfel că ar trebui să fie „mereu penal".

Pentru a ascunde şi a garanta obţinerea mitei, primarul Muşat l-a determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească, la notariat un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul. Scaeţeanu a încheiat contractul de împrumut pentru suma de 2.500.000 de euro. Prin intermediul primarului Muşat, Gheorghe Roman, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, a pretins 100.000 de euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite