Povestea unui caz de malpraxis încheiat cu acordarea de daune morale şi materiale de 200.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daune de 200.000 de euro - decizia luata de magistratii CAB FOTO Adevarul
Daune de 200.000 de euro - decizia luata de magistratii CAB FOTO Adevarul

Curtea de Apel Bucureşti a acordat unei familii din Bucureşti daune morale şi materiale după ce fetiţa lor, care avea o simplă fractură de femur, a fost tratată greşit de medicul Constantin Ciobanu, la Spitalul de Copii „Marie Curie“ din Capitală.

O familie din Bucureşti va primi despăgubiri materiale şi morale în valoare de 200.000 de euro, acestea fiind printre cele mai mari acordate vreodată într-un caz de malpraxis.

Asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) l-au găsit vinovat de vătămare corporală gravă pe medicul care în urmă cu 7 ani a îngrijit-o pe fiica lor la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“ din Capitală. Acum în vârstă de 10 ani, fetiţa a stat mai mult prin spitale după ce în 2007, când avea doar 2 ani, a alunecat pe o bordură şi şi-a fracturat femurul. În urma accidentului, din cauza neglijenţei medicului care a îngrijit-o, micuţa a rămas cu un handicap grav, are un picior mai scurt decât celălalt şi suferă de paralizie la gamba stângă.

După ani de procese a venit şi sentinţa definitivă a magistraţilor: medicul Constantin Ciobanu, ortoped pediatru la spitalul amintit, care era de gardă în momentul în care părinţii s-au prezentat cu fetiţa la urgenţe în urma accidentului, a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, dar şi la plata unor daune care se ridică la 200.000 de euro.

Chirurgul, care a fost luat prin surprindere de decizia magistraţilor, spune că a acţionat conform protocolului medical şi că intenţionează să meargă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Între timp, Spitalul de Copii „Marie Curie“ din Capitală, care a primit comunicarea deciziei judecătorilor pe 23.09.2014 a anunţat că va achita o parte din suma dispusă de judecători ca daune morale şi materiale, aspect confirmat şi de avocatul Raluca Simion, cea care i-a reprezentat în instanţă pe părinţii fetiţei.

„Piciorul este un os acoperit de piele“

„Banii pe care îi vor primi vor asigura tratamentul pacientei. Asta pentru că în anii următori, micuţa, ai cărei muşchi şi nervi de la un picior au fost îndepărtaţi în totalitate, va suferi intervenţii chirurgicale majore care presupun reconstrucţia piciorului afectat“, a explicat, pentru „Adevărul“, avocatul Raluca Simion. Totul a început în luna august 2007, când fetiţa a căzut şi şi-a rupt femurul, iar părinţii au mers cu ea la cel mai apropiat spital de urgenţă pentru copii, respectiv la Spitalul „Marie Curie“.

Dat fiind faptul că fusese recent vaccinată, medicii nu au putut interveni chirurgical pentru a corecta poziţia femurului, iar medicul de gardă, medicul ortoped Constantin Ciobanu, a luat decizia de a folosi o altă metodă – a aplicat benzi elastice pe gamba fetiţei. „Au fost puse prea strâns şi au împiedicat circulaţia sângelui în zonă. În timp, muşchiul s-a necrozat“, continuă avocatul Raluca Simion, potrivit căreia fetiţa a fost internată nu în prezenţa medicului primar, ci în prezenţa unui medic rezident, cel care a şi supravegheat copila la început.

„În cele zece zile de spitalizare s-au produs leziuni musculare şi nervoase ireversibile, starea de sănătate i s-a degradat, iar acum are un picior mai mic decât celălalt şi poartă numere diferite la pantofi. Traumatismul a fost major. Practic, piciorul ei este un os acoperit de piele care nu mai are inervaţie corespunzătoare“, a completat cea care i-a reprezentat pe părinţi în instanţă, amintind că a încercat să încheie o înţelegere amiabilă cu medicul Constantin Ciobanu în momentul în care expertizele medico-legale erau de partea lor.

Fără rezultat, însă, din cauza asiguratorului, care a refuzat categoric să achite suma de 200.000 de euro cerută de părinţi. 

Părinţii se opuneau oricărei intervenţii“

Pe de altă parte, chirurgul ortoped acuzat, printre altele, că nu a monitorizat şi supravegheat corect pacienta, susţine că nu s-a dovedit cu probe indubitabile că vina îi aparţine exclusiv lui şi spitalului în care lucrează încă din anul 1991. Obligat de magistraţi să lucreze timp de doi ani sub atenta supraveghere a şefului Clinicii de Ortopedie Pediatrică, Ciobanu spune că sentinţa judecătorilor este exagerată şi că asigurarea sa de malpraxis acoperă 62.000 de euro, în timp ce asigurarea spitalului se ridică la 50.000 de euro.

„Sentinţa este exagerată. Instanţa le-a acordat tot ce au cerut. Ideea este că nu s-a dovedit cu probe indubitabile că vina este exclusiv a mea sau a spitalului nostru. Sunt hotărât să merg la CEDO şi să demonstrez că nu s-a admis absolut nimic din ceea ce am cerut în instanţă“, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul Constantin Ciobanu, care a fost anchetat de şase profesori universitari de la Colegiul Medicilor Bucureşti, dar nu a primit nicio sancţiune.

Chirurgul îşi aminteşte că era de gardă în urmă cu şapte ani, când părinţii s-au prezentat cu copilul la urgenţe. „Cazul avea o particularitate, părinţii se opuneau oricărei intervenţii chirurgicale, inclusiv analizelor medicale pentru că micuţa fusese recent vaccinată şi medicul de familie le-a spus că nu poate suferi intervenţii chirurgicale, motiv pentru care am apelat la o metodă de tratament, singura care îmi era la îndemână fără anestezie, fără analize, fără nimic – un mijloc tracţiune extensie. Am aplicat această metodă standardizată care se foloseşte la noi în clinică. Cât timp a fost internată, fetiţa a fost văzută de 20 de medici“, a explicat ortopedul pediatru, adăugând că evoluţia a fost presărată de „mici complicaţii la nivelul tegumentelor, dar şi de febră“.

După mai bine de 10 zile, copilul a fost externat, însă de un alt medic care a preluat cazul, la solicitarea expresă a părinţilor. „În urma tratamentelor, copilul a reuşit să se externeze de la noi din spital în condiţii de siguranţă. În prezent, micuţa are o suferinţă, nu merge perfect, dar eu am acţionat conform protocoalelor medicale. Eu nu mi-am făcut decât datoria“, a precizat Constantin Ciobanu, adăugând că, ulterior, fetiţa a suferit mai multe intervenţii chirurgicale la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ din Capitală.

„Le recomand părinţilor să nu se resemneze!“

La rândul lor, părinţii fetiţei spun că ultimii 7 ani au fost un chin. Şi-au purtat copilul pe la diverşi doctori, în speranţa că acesta îşi va reveni, iar acum micuţa face terapie insa sunt necesare mai multe operaţii pentru reconstrucţia gambei. Părinţii iau în calcul chiar şi varianta unei intervenţii în străinătate, având în vedere cuantumul daunelor câştigate în instanţă.

„Considerăm că decizia Curţii de Apel a fost corectă şi reflectă exact realitatea. Am decis să-l dăm în judecată pe medicul Ciobanu în momentul în care am avut confirmări de la alţi medici cum că urmările acestui act de neglijenţă sunt foarte grave. Deşi procesul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, ni s-a părut că a durat mult procesul de cercetare penală şi multiplele expertize medicale“, a explicat, pentru „Adevărul“, tatăl fetiţei.

Acesta le recomandă părinţilor care sunt puşi în astfel de situaţii să nu treacă cu vederea o neglijenţă şi să nu se resemneze.

„Fetiţa va putea duce o viaţă normală“

În momentul de faţă, cel care o tratează pe micuţă este chiar profesorul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul „Marie Curie“. Chirurgul admite că în cazul micuţei de 10 ani a fost vorba, printre altele, şi de neglijenţă medicală. „Acele complicaţii au apărut ca urmare a unui incident care a scăpat de sub observaţie. Fetiţa are acum un deficit funcţional în mers şi o scurtare de câţiva centimetri, dar îi urmărim creşterea şi dezvoltarea şi, în urma unei operaţii, va putea duce o viaţă normală“, a explicat, pentru „Adevărul“, profesorul Gheorghe Burnei.

Ce s-a întâmplat la instanţa de fond

În acest caz, Judecătoria Sectorului 4, prima instanţă pe rolul căreia s-a aflat dosarul, a acordat integral suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale, însă a acordat daune materiale în cuantum de 8.000 de lei. În consecinţă, apărătorul i-a sfătuit pe părinţi să apeleze la instanţa superioară, însă decizia primită în dosar pe 5 iunie 2014 de la CAB a luat-o prin surprindere chiar şi pe avocată.

„Au acordat daune materiale viitoare, mergând pe ideea că fetiţa nu va putea, spre exemplu, să aibă un serviciu la fel ca ceilalţi. S-a făcut deja dosar de executare silită, dar rămâne de văzut cine va plăti daunele morale, aici este o răspundere solidară“, a spus Raluca Simion. În ceea ce priveşte Spitalul de Copii „Marie Curie“, managerul unităţii sanitare, Daniel Buzatu, spune că unitatea sanitară va plăti banii.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite