Pisicile şi câinii fără pedigree, cu stăpân, vor fi sterilizaţi gratuit. Ce spun specialiştii despre decizia Primăriei Capitalei: „Trebuie umblat la preţuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pisicile şi câinii care nu sunt de rasă, dar au stăpân, din Bucureşti, vor fi sterilizaţi, a decis miercuri Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 40 de voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” şi trei abţineri. Prin acest program, ASPA ar urma să încheie contracte pe un an cu veterinari din toate cele şase sectoare ale Bucureştiului, urmând ca aceştia să asigure gratuit cetăţenilor sterilizarea unui număr maxim de două animale de companie, fie câini, fie pisici, pentru fiecare posesor de animale din Capitală.

Stăpânul animalului nu va plăti nimic, însă primăria va deconta în cazul căţeilor, sterilizarea unei femele 235 de lei, în timp ce în cazul unui mascul va plăti 190 de lei, preţuri fără TVA. În schimb, valoarea estimată a sterilizării pisicilor este de 150 de lei fără TVA la femelă şi 130 de lei fără TVA pentru motan.

Activist: „Trebuie lucrat la tarife, sunt mari”

„Ideea este foarte bună însă preţurile sunt mari pentru o instituţie ca Primăria Capitalei. Depinde cum îşi va alege partenerii. Trebuie lucrat la preţuri, cu banii respectivi se pot face de două ori mai multe sterilizări”, a explicat, pentru „Adevărul”, Marilena Cristian, preşedintele Asociaţiei Robi, precizând că astfel de proiecte au mai existat în trcut.

„Trebuiau să facă şi un recensământ, să vadă câte femele sterilizate şi nesterilizate sunt în curţile oamenilor. În proprietate privată autorităţile nu controlează nimic, iar medicii de la direcţia sanitar-veterinară îi microcipează pe câini, de pildă, dar nu verifică dacă animalele sunt sau nu castrate. Or cel mai important lucru este sterilizarea pentru că la şase luni fac pui şi aceştia ajung, în cele din urmă, în stradă”, a completat reprezentanta societăţii civile. 

Proiectul supus aprobării arată că principiul de selecţie va fi „primul venit, primul servit”. În plus, prin program va fi subvenţionată sterilizarea unui număr de maximum două animale de companie, câini sau pisici, pentru fiecare posesor de animale de companie, cetăţeni ai Capitalei. 

Veterinar: „Ar trebui să fie destinat celor cu venituri mici”

„E bine că se face într-un cadru organizat, probabil că nu au buget pentru a steriliza mai mult. În mod normal, acest program ar trebui să fie pentru persoanele care nu dispun de venituri mari. Logic este să ajuţi nişte persoane care nu îşi permit să facă sterilizari din cauza veniturilor mici”, este de părere doctorul Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari. 

În ceea ce priveşte preţurile, medicul a subliniat că faţă de anii precedenţi când s-a derulat programul, tarifele sunt mai onorabile, iar medicii pot astfel utiliza materiale de mai bună calitate. „În Bucureşti, sub 100 de lei nu se face sterilizare. Poţi să găseşti şi clinici unde o sterilizare costă 500 de lei. Depinde de standardul fiecărei clinici. Materialele cresc preţul, dar contează şi talia, pentru că în funcţie de talie se foloseşte tot ce înseamnă anestezie şi tratament pre şi post operator”, a conchis medicul veterinar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite