Ping pong cu gărzile suplimentare din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confuzie în rândul medicilor care ar trebui să semneze contractele de muncă FOTO Adevărul
Confuzie în rândul medicilor care ar trebui să semneze contractele de muncă FOTO Adevărul

Confuzie în rândul medicilor care ar trebui să încheie în această perioadă contractele de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare în spitale. Deşi aceştia au primit iniţial undă verde de la negociatori pentru a-şi pune semnătura pe documente, sindicaliştii au transmis ulterior că, în urma lecturii contractului primit de unităţile sanitare de la Ministerul Sănătăţii, au fost descoperite o serie de inadvertenţe.

Mai exact, membrii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, unul dintre sindicatele care au luat parte la discuţii, susţine că aceste contracte semnate de medici ar trebui să fie încheiate, în primă instanţă, pe o perioadă determinată, respectiv pe lunile august şi septembrie, urmând ca din luna octombrie, tariful orei de gardă suplimentare să fie adus la nivelul salarial din 2016, şi să fie încheiate noi contracte cu medicii.

Însă, în realitate, contractele trimise spitalelor sunt pe perioadă nedetreminată.  În plus, sunt încheiate retroactiv, cu data de 29.07.2016.

„Acele contracte nu sunt legale şi sunt discreţionare. Avem ocazia să ne exercităm libertatea şi să nu semnăm până când nu se reprectă legea şi nu ni se acordă drepturile noastre, drepturi încălcate flagrant ani de zile”, a explicat doctorul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. Cu toate acestea, el a transmis că pacienţii nu ar trebui să aibă de suferit în urma unei astfel de decizii. „Dar nu e drept nici ca noi să suferim, să ne pierdem sănătate, familie, viaţa, uneori din cauza unor decizii politice şi administrative aberante”, a completat doctorul.

Presiuni făcute de managerii de spitale şi de jurişti

Cadre medicale din diverse spitale au menţionat însă că există manageri de spitale şi jurişti care fac presiuni asupra doctorilor pentru ca aceştia să semneze contractele-model primite de la Ministerul Sănătăţii.

„Lectura modelului de contract individual de muncă cu timp parţial pentru gărzile suplimentare a scos în evidenţă încălcări ale prevederilor legale. Una s-a negociat la Ministerul Sănătăţii si alta s-a trimis”, au arătat reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Marţi, doctorul Florin Chirculescu, vicepreşedintele acestui sindicat, menţiona că aceste contracte pe care le vor încheia medicii sunt strict o formalitate.

Confuzi de situaţia în care s-au ajuns, dar şi de lipsa unor răspunsuri concrete, medicii din mai multe unităţi sanitare din ţară au refuzat să-şi pună semnăturile pe contracte. În această situaţie sunt Spitalul Judeţean din Alexandria, Spitalul Judeţean Buzău dar şi Spitalul Judeţean Maramures.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite