Câţi bani vor primi în plus medicii care fac gărzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii au reuşit să-i convingă pe guvernanţi că trebuie să fie plătiţi la nivelul anului 2016 dacă li se cere să facă gărzi suplimentare. După zile întregi de negocieri şi ameninţări ale doctorilor din spitale că vor lăsa unităţile sanitare fără linii de gardă, miniştrii Sănătăţii şi ai Muncii au fost de acord să le ofere cadrelor medicale care fac gărzi mai mulţi bani de la 1 octombrie.

Prin urmare, medicii urmează să încheie în perioada ce urmează, contractele de muncă cu timp parţial, însă acest lucru este strict o formalitate, după cum a declarat doctorul Florin Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, pentru „Adevărul”.

Potrivit chirurgului, şef de secţie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti din Capitală, medicii au fost de acord ca în lunile august şi septembrie să fie plătiţi cu un tarif orar aferent anului 2009, aşa cum prevedea ordonanţa de urgenţă aprobată recent de Guvern, majorarea tarifului orar urmând a se aplica de la 1 octombrie.

„Chiar dacă este dificil să se facă o estimare concretă a tarifului orar, creşterea va fi de 85% pentru gărzile suplimentare, este o dublare aproape. Spre exemplu, înainte, o oră de gardă pleca de la 14 lei şi cu majorarea tarifului orar putea ajunge la 24 de lei. Dar depinde de foarte multe variabile, de vechimea medicului, de specialitate, de gradele sale, de majorarea salarială din 2015”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Florin Chirculescu, precizând că în sistemul de stat doi doctori nu câştigă la fel.

„Colegii au ameninţat cu demisii”

Spre exemplu, un medic anestezist care primeşte acum între 270 şi 300 de lei pentru o gardă suplimentară, poate ajunge să primească peste 500 de lei pentru o astfel de gardă, dacă are toate gradele profesionale şi vechime în sistem. „Colegii mei erau foarte furioşi, nu poţi să lucrezi pe două tarife orare diferite şi să fii plătit prost chiar pentru acele ore în care lucrezi mai intens. Am avut inclusiv colegi care au ameninţat cu demisii”, a mai spus Chirculescu, adăugând că este nevoie de o flexibilizare a timpului de lucru.
 
Despre acest lucru a vorbit, în cadrul negocierilor cu sindicatele din Sănătate, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. „Un alt lucru pe care îl facem în acest moment este să flexibilizăm timpul de lucru şi mai sunt alte câteva lucruri printre care plata sporului de noapte, pentru medicii care lucrează în timpul nopţii şi alte câteva lucruri. Medicii sunt importanţi pentru noi , trebuie să arătăm respect şi sunt sigur că acest respect va fi întors către pacienţi”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Totuşi, victoria medicilor ar putea fi umbrită de o anchetă recentă demarată de Consiliul Concurenţei, care pune la îndoială mecanismul prin intermediul căruia s-au acordat 25% în plus la salariile tuturor cadrelor medicale din sistemul public începând cu octombrie 2015. Ancheta, ale cărei rezultate vor apărea cel mai probabil pe final de an, a pornit de la sesizările făcute de medicii din privat, care s-au simţit discriminaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite